Länsföreningen kritisk till nedläggning av Hjärt- och kärlcentrum i Södertälje
Hjärt-och kärlsjuka patienter ska i första hand få vård på vårdcentraler, när Hjärt- och kärlcentrum tvingas lägga ner.
– Jag tror att det blir dyrare och mer otryggt för patienterna, säger Maud Molander, ordförande för HjärtLung i Stockholm.
Men Länsföreningen HjärtLung Stockholm är inte övertygade om att det som landstingets upphandling landat i är en bra lösning.
– Det är allvarligt att det läggs ner en mottagning i södra Stockholm, vi har tidigare konstaterat att södra delen av länet har sämre vård för hjärt- och kärlsjuka och nu tvingas en välfungerande specialistmottagning att lägga ner sin verksamhet, säger Maud Molander, ordförande för länsföreningen HjärtLung Stockholm.
Hon menar att de resor som patienterna kommer att behöva göra till de specialistmottagningar som blir kvar, kan innebära oro.
– Det är ofta äldre och sköra människor som nu tvingas till både fler och längre resor.
Föreningen tvivlar på att vårdcentralerna kommer att ha den kompetens som landstinget nu förväntar sig av dem.
– Jag har svårt att uttala mig om hur de här 140 miljoner kommer att göra skillnad, men jag har svårt att tro vårdcentralerna kommer anställa några specialister inom hjärt- och kärlsjukdomar. Sedan är min uppfattning att primärvården absolut behövs för att avlasta akutsjukvården, men då pratar jag i största allmänhet, säger Maud Molander.
Föreningen menar att landstinget har fokus på att få ner kostnaderna, men att upphandlingen snarare kommer innebära ökade kostnader.
– Vi tror att den här förändringen kommer innebära fler läkarbesök och ökade kostnader, jag tror att det kommer att både bli dyrare i slutändan och mer otryggt för patienterna. Många kommer tvingas söka akutvård, det är knepigt att de gör så här, det är ekonomiskt kortsiktigt, säger hon.
HjärtLung tror också att förändringen kan innebära längre tid innan patienterna får rätt vård.
– Det sker hela tiden att patienterna blir av med sin specialistvård och hamnar på vårdcentraler, där de känner att läkarna inte kan. Patienterna går på samma läkemedel år in och år ut, fast det finns moderna och nya läkemedel, där allmänspecialisterna inte hängt med, säger Maud Molander.
Hälso- och sjukvården i Sverige, ska enligt lag vara jämlik.
– Landstinget verkar inte ta allvarligt på jämlik sjukvård. Det finns fler hjärt- och kärlsjuka i södra delen av Stockholm. Jag önskar att de kunde se vilka skillnader som finns geografiskt och hur verkligheten ser ut, här styr bara lägst anbud i upphandlingen, jag tycker att det strider mot lagstiftningen för jämlik sjukvård, säger hon.