Anders Åkesson intervjuad om KOL i Sveriges Radio
Under Lungmånaden november riktar vi ljuset på lungsjukdomar som KOL. Hör Riksförbundet HjärtLungs ordförande Anders Åkesson intervjuas i Sveriges Radio P4 Väst om KOL och varför så få har diagnos och därmed rätt behandling.
Omkring en halv miljon människor i Sverige lever i dag med lungsjukdomen KOL men endast var tredje som är drabbad har fått diagnos och har därför inte rätt behandling.
- En enkätundersökning bland våra medlemmar med KOL visar att det kan dröja upp till tre år innan du får en diagnos. Det är inte rimligt med tanke på att det finns minispirometrar som kan genomföra en snabbscreening av människor med symtom på KOL, säger Anders Åkesson, ordförande Riksförbundet HjärtLung.
Lyssna till intervjun med Anders Åkesson i Sveriges Radio P4 Väst.
1:36:00 in i programmet blir Riksförbundets ordförande Anders Åkesson intervjuad i Sveriges Radio P4 Väst om lungsjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
https://sverigesradio.se/avsnitt/2477251
Fakta om KOL
- Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en av våra största folksjukdomar. Mellan 400 000 –700 000 personer i Sverige lever med KOL och varje år drabbas allt fler utan att få en tidig diagnos.
- KOL orsakar andningsproblem, försämrad livskvalitet och leder i värsta fall till förtida död. En snabb och korrekt diagnos genom mätning av lungfunktionen är avgörande för att bromsa sjukdomens utveckling och ge patienterna den vård de behöver i tid.
- Trots detta saknas både spirometri och ett strukturerat arbetssätt kring KOL på många vårdcentraler runt om i landet, vilket innebär att många patienter får vänta alldeles för länge på diagnos.
Läs mer om Lungmånaden och lungsjukdom:
Aktiviteter 2024 - det här händer i våra föreningar under Lungmånaden
Vårdförlopp kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL
Att leva med KOL – medlemmarna om vården
När du söker dig till vården med symtom på KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kan det dröja upp till tre år innan du får en diagnos. När du väl har fått en diagnos har du 50 procents chans att få tillräckligt med information och kunskap om din sjukdom.
Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer är viktiga insatser tidig diagnos, rökavvänjning, interprofessionell samverkan, stöd för att komma igång med träning, patientutbildning och stöd för egenvård.
Vår undersökning visar att den vård patienterna erbjuds är långt ifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer:
- En av fyra fick vänta mer än tre år på att få sin KOL-diagnos efter sin första vårdkontakt.
- Bara cirka hälften av dem som röker har blivit erbjuden rökavvänjning trots att rökstopp är den viktigaste åtgärden.
- Sex av tio känner inte till vilka symtom man ska hålla koll på för att undvika försämring.