Pärs hjärta stannade mitt i natten – hustrun Annika räddade hans liv och får priset Årets hjärt-lungräddare

september 30, 2024

I oktober förra året stannade Pär Wennmans hjärta mitt i natten. Hustrun Annika fick med hjälp av barnen, larmoperatören och så småningom blåljuspersonal i gång det igen. Nu får hon priset Årets hjärt-lungräddare 2024 av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Årets hlr24_annika_wennman_pp.jpg

Stjärnorna stod rätt den där natten i oktober förra året då Annika Wennman med hjälp av barnen, larmoperatören och blåljuspersonal räddade livet på sin Pär som drabbats av plötsligt hjärtstopp. 

– Det var runt midnatt. Plötsligt vaknade jag. Pär lät konstigt. Något med andningen. Jag insåg att det var jätteallvarligt, tände lampan och ringde 112. Snart slutade han andas helt. Den kvinnliga larmoperatören som svarade förstod direkt att det var ett hjärtstopp. Hon sa att jag måste få ner honom på golvet. Det går inte att göra kompressioner på någon som ligger på en mjuk madrass. Men jag ville inte rulla ner honom. Tänk om han hamnade på mage? 

Vid det här laget hade deras tre barn – då 17, 15 och elva år – vaknat.

– Jag bad äldste sonen att hjälpa mig med Pär. Vi fick ner honom från sängen och började med hjärt-lungräddning. Larmoperatören förklarade för oss att vi skulle turas om för att orka trycka tillräckligt hårt och ofta. Hon tipsade om en låt som vi kunde använda för att hålla takten. Hon var bara en röst i luren men så oerhört viktig. Hon höll tiden åt oss. Många små detaljer. Utan henne hade det tagit mycket längre tid och jag hade heller inte heller tryckt tillräckligt hårt. Jag ville ju inte skada Pär. Men nu knäckte vi några revben.

Trots känslan av totalt kaos fortsatte Annika och Lukas att turas om att göra kompressioner. Cirka sex minuter efter hjärtstoppet var brandkåren på plats.

– Brandmännen hade med sig en hjärtstartare och fick i gång Pärs hjärta. Jag hörde att de avblåste helikoptern som var på väg.

Nu anlände även ambulans och polis. Annika följde med Pär i ambulansen till akuten på Danderyds sjukhus. En granne kunde komma över och vara med barnen.

– Vi kom direkt in i ett undersökningsrum. Det var säkert 15 personer där. Pär mådde inte bra så de försatte honom i medicinskt koma och han kopplades till respirator. Det fantastiska var att under hela den här tiden satt det en person bredvid mig och förklarade vad de gjorde. Hon var där bara för min skull.

Pär hade inga symtom för hjärtstoppet. Orsaken utreds fortfarande men han har fått en defibrillator, ICD, inopererad. En slags pacemaker som övervakar hjärtrytmen och som kan fungera som hjärtstartare.  

Hur går tankarna nu?

– Att jag hade jättetur. Att Annika vaknade. Tänk om jag hade varit på konferens med jobbet. Ingen hade märkt om jag fått hjärtstopp i ett hotellrum. Det där tänker jag ofta på, varje morgon och kväll. Stjärnorna stod rätt den natten, säger Pär.

Vad var det för låt som larmoperatören sa åt er att använda för att hålla takten?

– ”Här kommer Pippi Långstrump”.

Ytterligare en i laget som var med och räddade Pär.

Text: Jon Hansson
Foto: Stefan Bladh 

Årets hjärt-lungräddare

Priset Årets hjärt-lungräddare delas ut för fjortonde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning i Sverige och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR. Årets motivering:

Annika Wennman har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Årets hjärt-lungräddare - HjärtLung (hjart-lung.se)

prisutdelningen_åretshlr24_webb.jpg

Prisutdelningen under HLR-kongressen den 2 oktober. Anders Åkesson, Riksförbundet HjärtLung och Bodil Berggren, HLR-rådet på scen med Annika och Pär Wennman.

Fakta hjärtstopp och överlevnad:

  • Årligen rapporteras cirka 5 500 hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av de som drabbas överlever cirka 600.
  • I de fall då HLR påbörjades innan ambulansens ankomst hade telefoninstruktion givits till 66%.
  • Hjärtstopp inträffade i hemmet i 70 procent av alla fallen.
  • 30-dagars överlevnad vid hjärtstopp i hemmet, 6.9%, allmän plats 21.6%, övriga platser 19%.
  • År 2022 noteras den högsta siffran någonsin: 12.0% överlevde ett hjärtstopp utanför sjukhus. Överlevnaden är betydligt högre bland hjärtstopp som inträffar på allmänna och övriga platser, vilket förklaras av att HLR (som regel) startas tidigare och hjälp tillkallas fortare. Källa: Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret Årsrapport 2022
  • För varje minut utan hjärt-lungräddning minskar chansen att överleva med 10 procent.
  • Forskning visar att upp till 70 procent fler liv skulle kunna räddas om hjärt-lungräddning startas direkt och hjärtstartare används inom 3 minuter.
  • Ofta beror hjärtstoppet på en hjärtinfarkt som orsakar en rytmrubbning i hjärtat och får det att stanna. Men det finns en mängd andra orsaker. Hjärtstoppet leder till att blodcirkulationen omedelbart upphör och den drabbade faller ihop medvetslös inom sekunder.
  • En strömstöt från en hjärtstartare är livsavgörande och om den kan ges inom 3–5 minuter kan 50–70 procent överleva.

Alla kan HLR

När ett hjärta plötsligt stannar är det bråttom! Redan efter en minut minskar chansen till överlevnad med tio procent om inte hjärt-lungräddning (HLR) påbörjas.

Alla kan HLR - är en webbutbildning i vuxen-HLR från HLR-rådet. Syftet är att öka allmänhetens kunskap, beredskap och medvetenhet om hjärtstopp, larm 112, hjärt-lungräddning (HLR) och hjärtstartare.

  • Utbildningen är gratis och tar bara 15 minuter att genomföra. Allt som behövs är en mobil och en kudde att öva på.
  • Den här webb-utbildning ersätter inte praktisk Vuxen-HLR utbildning på en ”riktig” HLR-övningsdocka.

Så gör du hjärt-lungräddning (HLR)

  1. Larma 112
  2. Starta med bröstkompressioner, Tryck mitt på bröstkorgen, Takt minst 100-120/minut. Kompressionsdjup minst 5 cm, inte mer än 6 cm, Släpp upp helt efter varje kompression, behåll hudkontakten, 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar, 30:2. Hårt underlag om möjligt
  3. Inblåsning: Blås in tills bröstkorgen höjer sig, En inblåsning ska ta 1 sekund, Minimera avbrott,
  4. HLR 30:2 ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över, eller att personen andas med normala andetag.
  5. Om ni är flera livräddare som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. Anslut och följ de talade råden.

Så gör du hjärt-lungräddning