Hon är Årets hjärt-lungräddare
Genom hjärt-lungräddning räddade Eva Stenström sin 31-årige man Kristian när han drabbades av plötsligt hjärtstopp hemma. Nu får hon Riksförbundet HjärtLungs pris Årets hjärt-lungräddare 2014.
Det var en ovanlig tisdagskväll hos familjen Stenström. Kristian, 31 år, skulle egentligen varit på jobbresa till Umeå. Hans fru Eva skulle inte varit vid hans sida just den där kvällen. När paret satte sig i tv-soffan hemma i Norrköping för att se tv-serien The Blacklist, visste de inte att deras gemensamma liv skulle förändras på ett ögonblick.
- Kristian hade haft ont i ryggen sedan en tid tillbaka och tidigare på kvällen hade han somnat på soffan. Under vinjetten till deckaren drog han plötsligt en snarkning. Så jag slog till honom lite lätt för att han skulle vakna.
Men snarkningen fortsatte.
Eva vände sig mot Kristian och såg att han inte andades. Ansiktet var förvrängt och armen hade kastats ut.
- Det första jag trodde var att han hade fått en stroke. När han blev blå förstod jag och började med hjärtlungräddning direkt, säger Eva Stenström.
- Jag tog verkligen i och kände hur revbenen knakade till. Hela tiden hade jag oron att vår dotter skulle vakna och se sin pappa alldeles livlös.
Eva gjorde HLR i nära tjugo minuter
Det tog femton minuter från det Eva kom fram till SOS Alarm tills ambulansmännen kom och tog över. Med de tre-fyra minuter hon gjorde HLR innan hon kom fram på telefon, så tog det nära tjugo minuter innan ambulansmännen kunde börja jobba med hjärtstartare på Kristian.
Att Eva reagerade så snabbt och så rätt tackar hon sina två utbildningar i hjärt-lungräddning. Den senaste för ett år sedan, då hon utbildades via sin arbetsplats. Förutom att lära sig tekniken är det viktigaste att man ska fortsätta hjärt-lungräddningen tills sjukvården tar över, oavsett om man får något gensvar från den som drabbats av hjärtstopp.
- Många ger upp. Att jag inte gjorde det berodde helt och hållet på att jag var envis och vägrade ge upp. Nu efteråt så berättar jag för alla hur viktigt det är att fortsätta HLR även om man inte får ett gensvar från personen som är sjuk. Sjukvårdarna kan göra underverk, säger Eva.
Utan den insats som Eva gjorde hade Kristian med största sannolikhet inte levt idag. För sitt agerande tilldelas hon nu Riksförbundet HjärtLung, Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige och HLR-rådets pris som Årets hjärt-lungräddare 2014.
- En snabb insats vid plötsligt hjärtstopp kan vara skillnaden mellan liv och död. Det är av stor betydelse att alla får lära sig det tidigt, säger Inger Ros, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.
Priset Årets Hjärt-lungräddare
Priset delas ut för det fjärde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR. I år har vi fått in 24 nomineringar med fantastiska livräddande insatser!
Läs mer om priset och nominera till nästa år!
När: fredag den 5 december klockan 11.30 delas priset till Årets Hjärt-lungräddare 2014 av Riksförbundet HjärtLungs Christine Cars-Ingels.
Var: Medicinska riksstämman på Waterfront i Stockholm.
Motivering: Eva Stenström har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.
För ytterligare information:
Magnus Östnäs, pressansvarig, Riksförbundet HjärtLung, 08-556 06 208
Helene Silfver, samordnare hjärt-lungräddning, Riksförbundet HjärtLung, 08-55 606 204
Hjärtstopp och hjärt-lungräddning, (HLR)
Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp. 500 av dem överlever efter HLR-insats.
Larma 112. Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut. HLR ska pågå hela tiden.
År 2013 utbildade Riksförbundet HjärtLung 3 500 livräddare genom 200 HLR-instruktörer i lokalföreningarna runt om i landet.