Om postcovid från Kropp & Själ SRP1
Postcovid – var står vi nu? Program från SR Kropp & Själ från 2022.
Information, rekommendationer och råd om coronaviruset och covid-19 från Folkhälsomyndigheten och MSB. Råd till dig som är i riskgrupp och länkar till vidare information.
Covid-19 påminner om influensa, med feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. Vissa får smakbortfall.
De flesta får lindriga besvär som går över med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation.
En del får postcovid efter covid-19: De har fortfarande symtom efter att infektionen är över, eller får nya symtom senare. För de flesta avtar symtomen gradvis, men vissa behöver utredning, behandling och rehabilitering.
Om du har förkylningssymtom, snuva, feber, hosta, halsont, huvudvärk, muskelvärk ska du stanna hemma och undvika träffa andra.
Sedan den 1 april 2022 klassas covid-19 inte längre som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.
Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
Rekommendation gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom: gravida, personer med nedsatt immunförsvar, personer med hjärt- och lungsjukdom med flera grupper. De finns listade på sidan Information till riskgrupper om covid-19.
Information om vaccinationen: Bra att veta om din vaccination mot covid-19
På webbplatsen 1177.se kan du läsa om hur vaccinationen går till just där du bor och när du kan få din påfyllnadsdos: Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177.se)
Varje region sköter det faktiska vaccinationsarbete för sina regioninvånare.
Källa: 1177, Folkhälsomyndigheten, Krisinformation.se
Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symtom som kan vara covid-19. Det gäller också om du har tagit ett självtest som är negativt.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller råd om var du kan söka vård.
På 1177.se finns information om hur testningen går till där du befinner dig.
Har du frågor och funderingar kring det nya coronaviruset och om sjukdomen covid-19 finns aktuell information och siffror samt en sida för frågor och svar på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Information finns också på Krismyndighetens hemsida.
Vissa grupper kan få svårare symtom om de blir smittade med covid-19. De kan till exempel få lunginflammation och andningsbesvär. Ju äldre man är, desto större är risken för allvarlig sjukdom och död, om man dessutom har andra sjukdomar ökar risken ytterligare.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar årlig vaccination mot covid-19, inför höst- och vintersäsong, till samtliga personer 65 år och äldre samt till personer 18–64 år i riskgrupp.
Personer som rekommenderas en dos kan avstå denna om de redan haft bekräftad covid-19 under innevarande säsong. Vilken period som avses kan variera från år till år och kommuniceras i samband med aktuell vaccinationsinsats
Åldersgränser i rekommendationen avser den ålder som uppnås innevarande år. En rekommendation för vuxna gäller från 18-årsdagen.
Personer 80 år och äldre, samt personer 65–79 år med dagliga omsorgsinsatser i hemmet, rekommenderas en ytterligare dos vaccin mot covid-19 under våren för att säkerställa ett gott skydd året runt.
Källa: FHM
Du som har någon av ovanstående sjukdomar bör rådgöra med din läkare om vad du kan göra för att minska risken att bli sjuk i covid-19.
För mer utförlig information om de olika riskgrupperna, läs mer i Socialstyrelsens rapport:
Vanligt vaccin mot pneumokocker kan skydda mot en viss lunginflammation som i vissa fall drabbar covidpatienter. Tidiga rapporter från Kina visade att covid-19-lunginflammationen orsakas av viruset i sig. Lunginflammation kan orsakas både av både virus och bakterier.
Enligt Folkhälsomyndigheten ”finns troligen fall där lunginflammation är en sekundär sjukdom orsakad av bakterier”. Den vanligaste bakterietypen bakom lunginflammation är pneumokocker, som det finns vanliga vaccin emot.
Om Du tillhör en riskgrupp bör du enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation – sedan långt innan covid-19 – vaccinera dig om något av följande stämmer in på dig:
Källor: Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden 1177, Världshälsoorganisationen WHO, Dagens Nyheter
Fråga din vårdgivare om de erbjuder hembesök för pneumokockvaccination.
Tips och råd för att minska din oro (Röda Korset)
Ring Äldrelinjen om du behöver prata med någon (MIND)
Postcovid – var står vi nu? Program från SR Kropp & Själ från 2022.
Behovet av rehabilitering är stort både hos dem som haft covid-19 och hos dem i riskgrupp som blivit mindre aktiva på grund av pandemirestriktioner. Vi talar med fysioterapeut André Nyberg, docent avdelningen för fysioterapi vid Umeå universitet.
Patienter med olika yttringar av postcovid bör erbjudas utredning, behandling och rehabilitering för sina symtom, det menar Socialstyrelsen.
Covid-19 kan slå hårt framför allt mot äldre. Men det finns också en del sjukdomar som kan förvärra läget för en covid-19-patient. Vilka då, och varför? Informativt program från SR Vetenskapsradion.