Kommentar till regeringens budgetproposition 2025

september 19, 2024

Förslaget till budget som idag presenteras har flera satsningar inom många områden. Vården hade behövt en högre prioritering och större anslag än vad som nu föreslås. Vi inom Riksförbundet HjärtLung saknar främst en tydlig ambitionshöjning avseende hjärtsjukvården med en nationell plan, skillnaderna i hjärtsjukvården är för stora över landet.

Omställningen till en god och nära vård går långsamt. Internationella undersökningar visar att Sverige inom områdena kontinuitet, personcentrering och tillgänglighet har fortsatt svagare resultat än andra länder.

Regeringens 3,1 miljarder kronor som har avsatts specifikt för utveckling av den nära vården med fokus på primärvård kommer troligen inte tillräckligt skynda på utvecklingen mot omställningen, något som är nödvändigt.

Regionernas ekonomi är och ser att vara fortsatt ansträngd framåt, vilket gör att anslaget skulle behövt varit större. Detta för att undvika så väl att utvecklingen mot en god och nära vård inte skall avstanna och att regionerna inte behöver skall säga upp anställda.

Höjt stöd till funktionshinderorganisationer

Vi välkomnar det ökade stödet till funktionshinderorganisationer om 20 miljoner. Ett stöd till funktionshinderorganisationer från 189 miljoner, som det legat på några år, till 209 miljoner. Vi ser att det finns planerade ökningar de kommande åren, men framåt behövs fullständig täckning av inflationen.

Tandvårdsreform

Tandvårdsreformen med ett förstärkt högkostnadsskydd ska omfatta personer som är 67 år eller äldre är ett steg rätt riktning men förhoppningen är när väl regelverket sätts på plats att andra faktorer tas i beaktande än enbart åldern.

Det finns ett samband mellan dålig munhälsa och hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det oroande att 1 av 5 inte går till tandläkaren. I väntan på nya regler finns idag möjligheten att få ett mer heltäckande stöd för vissa diagnosgrupper med kroniska behov, ett så kallat grönt kort.

Dessvärre gör regionerna olika bedömningar där vissa kvalificerar sig och andra inte. Det är inte rimligt att boendeort ska vara avgörande för tillgången till god behandling. Systemet med att läkare ska skriva intyg har visat sig göra det svårt för patienter att få tillgång till det gröna kortet.

Nationell vårdförmedling

Vi inom Riksförbundet HjärtLung välkomnar vidare regeringens ambitioner avseende nationell vårdförmedling. Idag väntar alltför många på att hemregionen skall kunna tillhandahålla vården. Genom att stärka patientens möjligheter till vård över hela landet hoppas vi på kortare köer.

Vaccinationsprogram

Vi saknar en tydlig satsning på ett nationellt vaccinationsprogram för äldre. Vi vet att detta hade varit till nytta för många äldre och för personer med kroniska tillstånd. Ett jämlikt nationellt vaccinationsprogram för äldre behöver komma på plats.

Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung