Kristina räddade sin makes liv – nu blir hon Årets hjärt-lungräddare 2018
Kristina såg sin livskamrat Janne falla ihop och bli liggande livlös i trapphuset, drabbad av plötsligt hjärtstopp. Men trots paniken lyckades hon larma och sätta igång hjärt-lungräddning och det är tack vare henne som deras tid tillsammans inte tog slut där. För sin insats belönas Kristina Alsér med Riksförbundet Hjärtlungs, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sveriges pris Årets hjärt-lungräddare 2018.
Kristina Alsér räddade sin make som drabbats av plötsligt hjärtstopp.
Kristina, 62 år och Jan Alsér, 64 år, har varit gifta i 40 år. Det har alltid varit en självklarhet att de ska leva sida vid sida. De hade nått fram till en ny tid livet, börjat diskutera hur deras tillvaro skulle kunna bli hemma på skogsgården när de båda dragit ner lite på sitt höga tempo i yrkeslivet.
När de efter ett restaurangbesök promenerade genom Stockholm en ljum sensommarkväll för ett drygt år sedan var alla deras gemensamma framtidsdrömmar möjliga. Morgonen därpå höll allt på att ta slut.
– Minnet av Jannes tomma blick när han faller framstupa rakt ner på stengolvet i trapphuset kommer jag aldrig att glömma. Det är fruktansvärda bilder, säger Kristina Alsér.
Dramatiken utspelade sig i parets övernattningslägenhet i Stockholm på morgonen den 25 augusti 2017. Kristina och Janne hade tagit ledigt den fredagen och njutit av en mysig frukost. Strax efter nio gick Janne ut för att köpa några prylar som behövs för att installera deras nyinköpta tvättmaskin. Kristina fick samtidigt ett telefonsamtal från dottern Marie.
Det går bara några minuter. Sedan ser Kristina hur Janne rasar in i deras ytterdörr och sekunden efter ligger han helt livlös i trappuppgången precis utanför. Panikslagen trycker hon direkt bort dottern i mobilen för att kunna larma 112.
De följande sju minuterna, den tid det tar tills ambulanspersonalen är på plats, är de längsta och mest fruktansvärda minuterna Kristina någonsin upplevt, samtidigt de mest betydelsefulla. För Kristina gör allt rätt. Hon har SOS-operatören i mobilen på högtalarläget och påbörjar omedelbart tekniken för hjärtlungräddning. Utan att tveka, med bestämda tag och full kraft, trycker hon till över Jannes bröstkorg och upprepar proceduren gång på gång.
– Jag hann tänka ”det här är inte lönt.” Jag fick ingen reaktion från Janne alls. Jag skrek till honom ”dö inte.” Coachningen från SOS Alarm hjälpte mig att inte ge upp. Jag fick rådet av operatören att strunta i inblåsningarna och koncentrera mig på kompressionerna, jag hörde hur han räknade och höll takten i luren. Det stödet var ovärderligt.
I efterhand har Kristina själv svårt att förstå hur hon kunde ha en sådan sinnesnärvaro och agera så rationellt mitt i traumat. Ett svar är hennes goda kunskaper inom hjärtlungräddning. Genom åren har Kristina kontinuerligt utbildat sig i HLR.
Efter bara en dryg veckas sjukhusvård var Janne mirakulöst helt återställd. Han är lyckligt lottad. Av de som årligen drabbas av hjärtstopp i Sverige är det bara en liten andel som överlever och bland dem är bestående hjärnskador vanliga. I Janne Alsérs journal står det att han ”överlevt hjärtstopp tack vare adekvat HLR”. Det är Kristinas förtjänst att Janne lever och klarat sig helt utan komplikationer.
För sin insats belönas Kristina Alsér med priset till Årets hjärt-lungräddare, instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.
Årets hjärt-lungräddare 2018
Priset delas ut under Alla kan rädda liv-dagen i Kungsträdgården i Stockholm lördagen den 13 oktober klockan 11.45
Motivering till 2018 års pris: Kristina Alsér har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp.
Priset delas ut för det åttonde året i rad och är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.
Läs mer om hur du kan nominera till 2019 års pris.
Hjärtstopp och hjärt-lungräddning, (HLR)
- Omkring 5 500 människor drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år. Cirka 600 överlever.
- Om hjärtlungräddning påbörjas inom en minut och hjärtstartare ansluts inom tre minuter skulle 70 procent av alla med hjärtstopp kunna räddas.
- Tiden till att någon påbörjar kompressioner och tiden till första el-stöt från hjärtstartare är avgörande för överlevnad vid hjärtstopp.
- Riksförbundet HjärtLung utbildar varje år 3 500 livräddare i hjärt-lungräddning med hjärtstartare genom våra HLR-instruktörer.
Så gör du hjärt-lungräddning:
- Larma 112.
- Starta med bröstkompressioner, placera händerna mitt på bröstet, tryck ned 5-6 centimeter. 30 kompressioner följt av 2 inblåsningar. Takt: 100-120 kompressioner per minut.
- HLR ska pågå hela tiden tills vårdpersonal tar över.