Öppet brev om anmälningsplikt
Alla har rätt till vård – anmälningsplikt hotar liv och skapar rädsla
Det finns en grundläggande princip som måste vara orubblig i ett civiliserat samhälle: Alla människor har rätt till sjukvård, oavsett vem de är eller var de kommer ifrån.
Att införa en informationsplikt för offentliganställda – läkare, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper – att rapportera papperslösa är ett angrepp på denna rätt, det är en åtgärd som kan hota både liv och människovärde.
Ett sådant förslag riskerar att omvandla vår sjukvård från en plats av trygghet och skydd till ett system präglat av misstänksamhet och rädsla. En person som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd och är i akut behov av vård kan komma att tveka, eller till och med vägra, att söka hjälp i rädsla för att bli rapporterad och utvisad. Vi talar om individer som lever i samhällets skugga, redan utsatta och marginaliserade, som nu tvingas välja mellan livsviktig vård eller att gömma sig i tystnad, kanske plågade av svåra sjukdomar.
Läkare och sjuksköterskor har under lång tid varit ett skyddsnät för alla människor i nöd – oavsett nationalitet, status eller bakgrund. Den hippokratiska eden, som många läkare svär, innebär att vårda utan att diskriminera. Genom informationsplikt förvandlas dessa yrkesgrupper till ett verktyg för migrationskontroll. En uppgift som tillhör rättsväsendet
Vem vinner på detta? Inte sjukvården, som redan kämpar med resursbrist och nu riskerar att förlora förtroendet hos en hel grupp av människor som kommer att undvika vård.
Att straffa sårbara människor genom att neka dem tillgång till sjukvård är inte ett värdigt svar på Sveriges migrationsutmaningar. Senast den 29 november lämnar den statliga utredningen sitt förslag. Om informationsplikt införs, skapar vi ett samhälle där vården blir en rättsvårdande instans istället för en vårdande verksamhet. Vi måste stå upp för alla människors rätt till vård – oavsett status.
Anders Åkesson
Förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung