Diagnosstödjaren: Jag har själv saknat någon att prata med
Som Diagnosstödjare vill Ingrid göra det bästa möjliga av sin egen situation, bli hjälpt och få stöd samtidigt som hon ger stöd till andra. Hon önskar att hon själv hade fått det stödet efter att hon fått diagnosen hjärtsvikt.
Här är Ingrid Wikholm utanför Elfvinggården där hon bor.
Ingrid Wikholm har levt med hjärtsvikt i snart två år. Idag kan hon nästan glömma att hon har en kronisk sjukdom, men när hon först fick diagnosen var verkligheten en annan. Vistelsen på sjukhuset var bra, men osäkerheten desto större när hon kom hem. Det var många besök hos sjuksköterskorna på hjärtmottagningen, tog lång tid att ställa in medicineringen och hon oroade sig för hjärtat.
Ingrid, varför är du med i Riksförbundet HjärtLung?
Jag gick med ganska snabbt efter jag fått hjärtsvikt. Det fanns bra information på hemsidan så det kändes positivt. Jag har också deltagit i Qigong digitalt och använder de inspelade träningsfilmerna när jag inte kan vara med på de livesända passen.
Varför är du Diagnosstödjare?
Jag önskar att jag själv haft någon att prata med. Det behövdes allra mest när jag kom hem från sjukhuset. Det var en chock att vara sjuk, jag hade ju alltid varit frisk! Jag blev fixerad vid mitt hjärta. Det är omtumlande i början, man undrar över vad man ska våga och vad man ska låta bli. Det är lätt att bli rädd för olika situationer. Jag oroade mig för om jag skulle våga resa ensam till Frankrike där min dotter bor. Det tar tid att landa i en ny livssituation och kan vara skönt att ha sällskap på vägen av någon som vet hur det är.
Hur fungerar din vardag med hjärtsvikt idag?
Just nu mår jag bra och mina läkemedel fungerar. Jag känner alltmer att ”nu är det upp till mig”. Jag insåg snart att jag kan göra ganska mycket själv för att må bättre genom att motionera och äta rätt. Med tiden har jag blivit en passionerad simmare! Jag började med 50 meter per gång, ökade sedan under ett år och simmar nu 1 000 meter fem gånger i veckan. Det har stärkt min kondition och sänkt blodtrycket.
Vad har du förväntningar på rollen som Diagnosstödjare?
Att få en diagnos på livslång sjukdom som mycket väl kan förvärras gör att jag förändrats. Jag vill verkligen göra det bästa möjliga av min egen situation, bli hjälpt och få stöd av andra. Jag vill också kunna ge hjälp, information och stöd i min tur.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vill du prata med någon som vet hur det är?
Vi erbjuder Diagnosstödjare inom hjärtsvikt, förmaksflimmer, KOL, sömnapné och efter en hjärtinfarkt. Helt utan kostnad för dig som är medlem. Läs mer och anmäl ditt intresse här: hjart-lung.se/diagnosstod