"Jag vill hjälpa andra med förmaksflimmer"

Claes Åberg är en mycket aktiv medlem i Riksförbundet HjärtLung. Han är kassör och SO i lokalföreningen i Uppsala och leder som Hälsocoach digitala aktiviteter för medlemmar över hela landet. Nu är han också Diagnosstödjare och erbjuder samtal till andra medlemmar med förmaksflimmer.

Claes, hur blev du aktiv i Riksförbundet HjärtLung?

– Jag och min fru flyttade till Uppsala 2008, något år efter att jag fått förmaksflimmer. Vi sålde huset och flyttade till lägenhet för att göra livet lite enklare. Min första kontakt med lokalföreningen var en föreläsning om förmaksflimmer. Där träffade jag andra medlemmar och fick bra kontakt med vår tidigare ordförande. Jag blev tillfrågad att vara ersättare i styrelsen och sedan erbjuden möjligheten att utbilda mig till Hälsocoach. I år firar jag 10 år som medlem i Riksförbundet HjärtLung!

Varför är du Diagnosstödjare?

– Jag känner glädje i att hjälpa andra att bli lugnare i sin sjukdom. Det ger mycket att få prata med någon annan i samma situation. Då får man tid att prata ut om saker, bolla idéer och lyssna på vad som fungerat för andra. Det är skönt att få prata av sig om känslor och upplevelser kring sin diagnos.

– Jag har också varit ledare för Flimmerduken, digitala träffar för medlemmar med förmaksflimmer. I dessa samtal tycker jag att två ämnen ofta återkommer. Det första är övergången från sjukhuset till vårdcentralen. Det kan vara svårt att gå från en hjärtklinik med specialister till en vårdcentral. Många upplever att man behöver ha ett specifikt ärende för att gå till vårdcentralen och drar sig för att boka ett besök för att till exempel diskutera oro eller obehag runt sin diagnos. Det kan skapa en känsla av otrygghet. En annan sak som ofta kommer upp är den underliggande stressen, både tankar på att tidigare stress kan ligga bakom sjukdomen men också stressen som följer med en hjärtsjukdom.

Vad ser du fram i din roll som Diagnosstödjare?

– Jag vill vara ett stöd för andra med förmaksflimmer. Jag hoppas jag kan hjälpa andra att bli tryggare med sin diagnos och att hitta tillbaka till en normal vardag. Vardagen behöver inte försvinna för att man har en sjukdom, men det kan ta ett tag att hitta tillbaka till den igen.

***

Ruta: Vill du prata med någon som vet hur det är?

Har du förmaksflimmer, KOL, sömnapné, hjärtsvikt eller har du haft en hjärtinfarkt? Då kan du ringa och prata med en Diagnosstödjare! Läs mer och anmäl dig här: Diagnosstöd