Lena vill rekommendera Diagnosstödjare
– Att få prata med någon som har liknande upplevelser är alltid stärkande. Det var verkligen en fördel att prata med en medmänniska som var precis som jag. Specialister och läkare kommer in från ett annat håll, säger Lena Larsson som fått prata med en Diagnosstödjare.
Lena Larsson har varit medlem i Riksförbundet HjärtLung Sollentuna ända sedan hon gick igenom en hjärtoperation för 11 år sedan.
– Jag var själv så rädd förr när jag fick rusningar. Och jag tänkte att nu är min sista stund kommen. Själva diagnosen är så dramatisk och man tänker att hjärtat kan lägga av när som helst. Det är en diagnos som inte känns så lattjo lajban.
Det är framförallt de som precis fått sin diagnos som har störst behov av att fångas upp och få samtalsstöd, menar Lena.
– Jag tror framförallt att det är nydrabbade som behöver fångas upp först. Jag har till exempel arbetat upp ångest vid några tillfällen för att jag inte hade kunskap. När jag fick ångestattacker blandade jag ihop det, och trodde att attackerna var hjärtsnörp. Och hade jag haft stöd då, när jag precis fått min hjärtsviktsdiagnos, hade jag kanske förstått skillnaden.
Lena berättar att Diagnosstödjaren ringde upp på den tid de avtalat och att de hade ett långt och trevligt samtal.
– Jag upplevde samtalet som väldigt stödjande och positivt för hon hade ju upplevt samma saker som jag och känt samma saker som jag. Även om hon inte kunde ge mig några direkta råd eftersom jag idag redan har stor kunskap var det bra att prata med någon som gått igenom samma saker. Vi pratade bland annat om olika livsstilsförändringar vi gjort. Jag tror verkligen att andra kan få hjälp av en Diagnosstödjare, rent mentalt så känner man att man inte är ensam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vill du också komma i kontakt med en Diagnosstödjare? Läs mer här och anmäl dig: Diagnosstödjare