Nu kan du prata med en Diagnosstödjare

Dorothy Jansson är revisor i lokalföreningen i Nässjö och i länsföreningen i Jönköping. Hon blev medlem innan hon fick en diagnos för att föreningen i Nässjö erbjuder intressanta aktiviteter och engagerar många. Idag går hon på vattengympa och digitala yoga. Och så är Dorothy en av våra nyutbildade Diagnosstödjare.

Dorothy, varför är du Diagnosstödjare?

Jag upplever att det är en trygghet att få kontakt med andra i samma situation. Det är också skönt att få lyfta saker med någon utomstående. Vissa tankar och problem kanske man vill undvika att prata med familj och vänner om, det kan skapa oro hos dem också. Jag tycker att det finns en gemenskap mellan oss som har samma diagnos och vet hur det känns. Det är lättare att förstå när man varit där själv.

Hur är ditt liv med sömnapné?

Idag är det bra. För mig vände det så fort jag fick behandling. Men det var en jobbig period innan jag fick diagnosen och jag tycker det tog onödigt lång tid att få utredas för sömnapné. Mitt huvudsakliga symtom var att jag var tvungen att gå upp på nätterna. Jag hade tagit upp det på flera läkarbesök utan att problemet togs på allvar. Sedan föreslog en läkare en dygnsmätning av blodtrycket och efter det fick jag remiss till sömnapnéutredning. Utredningen visade att jag hade över 100 andningsuppehåll per natt! Direkt efter jag fått beskedet ifrågasatte läkaren om jag skulle få köra de två milen hem, men så hade jag ju haft det i många år och jag jobbade fortfarande!

Jag fick en PAP (mask som är kopplad till en maskin som underlättar andningen) och redan andra natten sov jag bättre och slapp gå upp varannan timme. Sömnen kom tillbaka och nu sover jag hela nätter igen. Jag vill gärna förmedla den erfarenheten. Att det är värt att göra en utredning om sömnapné och få ett tydligt besked. Och att behandlingen verkligen hjälper.

Vad kan du som Diagnosstödjare erbjuda andra med sömnapné?

Först och främst kan jag lyssna och dela erfarenheter. Sedan vill jag gärna erbjuda motivation och tips under den perioden man lär sig att sova med en PAP. Det är en prövotid i börja att sova med någonting framför näsan eller munnen. Ibland strular det, som att masken inte sluter tätt och det blåser upp i ansiktet eller att man har problem att få slangen att ligga på rätt sätt så man kan vrida sig på natten. Men behandlingen hjälper verkligen och det är värt att kämpa för att få det att fungera.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diagnosstödjare – en ny medlemsförmån!

Att få prata med någon som har samma diagnos är en ny medlemsförmån som vi lanserar idag. Diagnosstödjarna är utbildade medlemmar som vill vara ett stöd för andra med samma diagnos. Idag erbjuder vi Diagnosstödjare inom sömnapné, KOL, hjärtsvikt, förmaksflimmer och för dig som haft en hjärtinfarkt.

Läs mer och anmäl dig här: hjart-lung.se/diagnosstod