Konsten att byta vanor
Äta nyttigt, sluta röka och motionera, enkla råd kan vara svåra att leva efter. Status tar reda på vad som krävs för att lyckas.
En bra livsstil är resultatet av många små val i vardagen. Varje dag har vi många möjligheter att göra val som är bra för hälsan. Att ändra din livsstil är utmanande och tar tid. Du behöver motivation och uthållighet.
Livsstilsförändringar sker sällan över en natt, utan genom att skapa en god vana och hålla fast vid den.
Ofta leder en god vana till nästa; rör du på dig minskar stillasittandet och äter du dig mätt på bra mat minskar sötbehovet.
En vana är någonting du gör utan att tänka på det eller behöva fatta ett beslut innan du gör det. Det kan vara att borsta tänderna, äta grönsaker till varje måltid eller att promenera en runda varje dag.
Det tar tid att skapa en vana, men när du har gjort det slipper du inre diskussioner med dig själv.
Det finns studier som visar att det i genomsnitt tar drygt två månader att skapa en ny vana, ju mer utmanande den nya vanan är ju längre tid tar det innan vanan blir automatisk.
Forskning visar också att det inte blir svårare att skapa en vana för att du missar en dag eller faller för en frestelse.
Ett steg bakåt kan bli två framåt. Det viktigaste är inte att aldrig fela, utan att envist upprepa det nya beteendet om och om igen tills det har blivit en självklar ingrediens i vardagen.
Det är svårt att leva upp till alla krav på hur vi ska göra för att må bra. Därför kan det vara lätt att känna skuld och dåligt samvete över sin livsstil och kanske till och med skämmas för sin övervikt, rökning eller brist på motion.
Släpp de känslorna och lägg din energi på det du vill göra för att må bättre.
Vad får dig att vilja sköta om dig för att må så bra som möjligt? Är det att klara vardagssysslorna? Resa med vännerna? Umgås med barnbarnen? Eller att gå ut i naturen eller med hunden?
Att sätta upp mål och skapa positiva bilder av hur det kan vara om du lyckas hålla dig i så god kondition som möjligt, bidrar till att du orkar längre och kan hitta motivation de dagar det känns trögt med friskvårdsaktiviteterna.
Börja med små förändringar som du har goda möjligheter att lyckas med.
Många upplever att det är lättare att lägga till en ny god vana istället för att sluta med en ovana. Pekpinnar får oss ofta att fastna i negativa cirklar.
Fokusera på att göra mycket av det som är bra för dig, till exempel äta mycket grönsaker och röra på dig. När du gör mycket av det som är bra för hälsan, gör du ofta mindre av det som inte är bra.
Om du ger dig själv tid att etablera den nya vanan är chanserna större att du lyckas. Både du själv och din omgivning behöver vänja er.
Ett återfall är inte lika med ett misslyckande. Om du missar en dag betyder det inte att du behöver börja om från början.
Kanske är du till och med lite klokare efter ett återfall och har fått kunskaper som bidrar till att du lyckas nästa gång?
Belöna dig själv när du lyckas och fira dina framgångar. Ofta lägger vi mer fokus på när vi misslyckas än när vi lyckas. Ändra på det!
Granskat av Clas Malmström, läkare, april 2019.
Vi har tagit fram ett kursmaterial som heter Hälsomöten, fem träffar för bättre vanor där vi jobbar med mål, hinder och planer. Träffarna leds av våra Hälsocoacher. Läs mer om våra Hälsocoacher och Hälsomöten här:
Vi erbjuder digitala Hälsomöten med en Hälsocoach, fem träffar för nya goda vanor tillsammans med en liten grupp och under ledning av en Hälsocoach. Läs mer här och anmäl dig här:
Äta nyttigt, sluta röka och motionera, enkla råd kan vara svåra att leva efter. Status tar reda på vad som krävs för att lyckas.