Vanliga frågor och svar om testamente

Vad är ett testamente?

Ett testamente är en handling där du skriver vad som ska hända med din kvarlåtenskap den dag du går bort. Du kan till exempel skriva in att en person eller organisation ska få en särskild sak eller en viss andel av arvet. Du kan också skriva villkor som ska gälla för det som någon ärver.

När bör jag skriva ett testamentet?

Många funderar på att skriva ett testamente men känner sig obekväma och tänker att det där gör jag senare. Det är fullt förståeligt. Men ett testamente är bra att ha oavsett ålder. Det kan behövas för olika faser i livet och bör betraktas som ett levande dokument. När du väl upprättat ditt första testamente är det enkelt att sen göra ändringar om omständigheterna förändras för dig och din familj. Det viktigaste är du skriver det nu när du funderar på det, så det blir gjort.

Vad kan jag testamentera?

Allt fler väljer att skriva in en ideell organisation i sitt testamente. Om du inte har några barn kan du i princip testamentera bort hela arvet efter dig.  Om du har barn har de alltid rätt till att få sin laglott. Laglotten är i regel hälften av allt du äger. I ditt testamente kan du fördela dina tillgångar hur du vill. Det kan vara fastigheter, värdepapper, pengar och möbler eller föremål. Kom ihåg att du kan ändra i ditt testamente när du vill, eller skriva ett nytt.

Hur gör jag för att inkludera en gåva till Riksförbundet HjärtLung i mitt testamente?

Du beslutar själv vad du vill testamentera till Riksförbundet HjärtLung och alla gåvor gör skillnad. Du kan välja att donera ett specifikt belopp, en egendom eller en andel av ditt arv till Riksförbundet HjärtLung. Ange Riksförbundet HjärtLung samt vårt organisationsnummer (802000-6410) i testamentet.

Om du vill donera ett belopp, tänk på att belopp under 5 000 kr kan innebära att Riksförbundet HjärtLung får mer kostnader än intäkter för att erhålla donationen.

Om du vill donera en egendom, så som en fastighet eller värdepapper, är det viktigt att Riksförbundet HjärtLung får egendomen först och säljer den sedan, för att undvika höga skatter.

Om du vill donera en andel av ditt arv, blir organisationen en delägare i dödsboet och får mer att säga till om i processen kring arvskiftet. Om du vill att gåvan ska användas till ett specifikt ändamål, lägg gärna till "eller till liknande ändamål om det inte är möjligt", för att undvika att Riksförbundet HjärtLung inte kan ta emot gåvan.

Varför ska jag testamentera till Riksförbundet HjärtLung?

Genom att skänka en testamentsgåva möjliggör du Riksförbundet HjärtLungs långsiktiga arbete med att sprida kunskap, informera och stödja forskning som gör vardagen lättare efter diagnosen och göra livet bättre för människor som lever med hjärt- kärl- och lungsjukdomar.

Så här gör du skillnad!

Kan jag upprätta testamentet själv?

Man kan skriva sitt testamente själv men det är både enklare och tryggare att använda färdiga mallar eller vända sig till en jurist för att undvika oklarheter och för att säkerställa att det blir korrekt juridiskt sett. 

Riksförbundet HjärtLung har ett samarbete med den juridiska tjänsten Lawly och erbjuder hjälp med att upprätta testamenten enkelt och smidigt online där du besvarar några frågor online och väljer bland olika alternativ. Därefter genereras ett testamente i PDF-format baserat på dina svar. Detta kan du sedan ladda ner eller få hemskickat för att i nästa steg underteckna dem förhand som bevittnas av två personer (läs mer om giltigt testamente, nedan). 

Vi erbjuder flera juridiska tjänster. Vi samarbetar med Amber advokater, Lawly, Lavendla och Familjens jurist som hjälper till att säkerställa att ditt testamente är entydigt och korrekt i juridisk mening. Här kan du läsa mer om våra olika juridiska tjänster under medlemsförmåner

Hur förvarar jag mitt testamente? 

Det viktigaste är att originalet finns på en trygg plats, till exempel i ett brandsäkert skåp, eftersom det i de flesta fall bara är originalet som är juridiskt giltigt. Har man inte en sån plats hemma, rekommenderar vi att man skickar in sina viktiga papper på förvaring hos SBF, Sveriges begravnings byråer. 

Förvaring hos SBF innebär bevakning mot folkbokföringen och minskar risken för att testamentet försvinner eller blir ogiltigt, vilket kan ske om det förvaras hemma eller i ett bankfack.

Inkluderar du en testamentsgåva till Riksförbundet HjärtLung genom tjänsten Lawly, bjuder vi på hemleverans och står för kostnaden för livslång förvaring hos SBF.

Hur vet jag om testamentet är giltigt?

För att testamentet ska vara giltigt ska det vara skriftligt. Det ska vara utskrivet och underskrivet av den som upprättar testamentet. Underskriften ska bevittnas av två personer som samtidigt är närvarande. Vittnena måste vara över 15 år och de ska förstå vad de bevittnar. De får inte vara omnämnda i testamentet eller vara släkt eller arvingar till den som skrivit testamentet.

Du kan inte signera dina dokument med hjälp av BankID, utan måste underteckna dem för hand. 

Är det svårt att ändra sitt testamente om man skulle vilja göra förändringar i framtiden?

Nej, det enklaste sättet att ändra ditt testamente är att skriva ett nytt. Men om du bara vill göra ett tillägg kan du också göra det. Det är viktigt att tydligt ange om tillägget ska gälla istället för eller tillsammans med det befintliga testamentet, och att försäkra sig om att inget i tillägget strider mot huvudtestamentet.

Hur får Riksförbundet HjärtLung reda på att de står som arvtagare?

Vi blir kontaktade av den advokat, jurist eller begravningsbyrå som ansvarar för bouppteckningen. Vi mottar då en kallelse till bouppteckningen och meddelas då att vi står att ta emot ett arv samt hur mycket det rör sig om.

Som testator kan man informera Riksförbundet HjärtLung när testamentet upprättas att vi är inkluderade i dennes testamente, men det är inget måste. 

Har du fler frågor?

Då kan du beställa vår testamentes folder ”Tänk framåt!” här eller kontakta givarservice på mail: gava@hjart-lung.se eller via telefon 08-556 06 200