Årets notiser 2025
Lite om vad som hänt i Gävle lokalförening under 2025.
=================================================================
Medlemsmöte den 26 mars på Tullbomsgården
=================================================================
Rätt vård i rätt tid och på rätt sätt. Det var ett av målen för Region Gävleborg när man valde att införa och erbjuda appen Min Vård Gävleborg för dator och mobil. Den används också av majoriteten av Sveriges regioner, om än med lite olika funktioner tillgängliga.
Appen började införas 2018 och utvecklas kontinuerligt. Det berättade Sanna Klinglund som är e-hälsoutvecklare då hon besökte Riksförbundet HjärtLung Gävles medlemsmöte på Tullbomsgården. I arbetet med appen används den så kallade BEON-modellen som står för "Bästa Effektiva OmhändertagandeNivå". Efter att man studerat befolkningsutvecklingen i Sverige i framtiden så fann man att att äldre är den befolkningsgrupp som växer snabbast.
För att bredda kontaktvägarna med vården så hoppas man att detta kan bli en viktig roll för appen. Genom den service som appen erbjuder så kan resurser frigöras och väntetiden minska för de som ändå vill ta kontakt på traditionellt sätt. Man får lättare och snabbare kontakt med de olika vårdinrättningarna med den avlastning som appen ger när många vårdtagare kan göra en del av arbetet själv i sin mobil eller dator istället.
Sanna berättade om appens funktioner som är många när man väl identifierat sig med sitt Bank-ID. Man kan till exempel söka vård dygnet runt och på skärmen beskriva sitt ärende och sina symptom. Även hantera recept, olika intyg och provtagningar. Dessutom se och ändra sina bokade tider. Såväl regionens hälsocentraler, sjukhusens olika specialistavdelningar och tandvård finns anslutna. Privata vårdgivare kan ha egna liknande lösningar men journaluppgifter utbyts i så fall mellan mellan dessa och regionens IT-system.
Föredraget väckte stort intresse och Sanna fick svara på många frågor.
En del åhörare blev nog också lite sugna på att väl hemma på kammaren ta sig en titt på appen Min Vård Gävleborg.
Nästa medlemsmöte i föreningen äger rum den 16 april på Tullbomsgården då hjärtläkaren Lars Svennberg kommer på besök.
Text och Bild: Krister Jakobsson
=================================================================
Iggesundsrevyn den 15 mars.
=================================================================
Allt går att räkna ut med statistik. Till exempel svenska folkets sammanlagda tid för orgasm räknat från Sveriges kristnande, men även räknat från vikingatiden.
Detta redogjordes det för i ett av en lång rad av underhållande nummer som framfördes då en busslast med medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Gävle besökte Iggesundsrevyn. Bland övrigt som kan nämnas var en parodi på den svenska pilsnerfilmen. Något lite mer allvarligt var Sveriges medlemskap i NATO som togs upp i ett annat nummer. Herrar Trump och Musk var förstås också omöjliga att inte raljera med.
Efter två entimmeslånga akter så avslutades besöket i Iggesund med middag i Folkets Hus där även föreställningen visats. Allt som därefter återstod var hemresan som utfördes av Lönns buss som är föreningens förstahandsval när det kommer till researrangemang.
Nästa planerade aktivitet för medlemmarna sker den 26/3 på Tullbomsgården då Region Gävleborg berättar om sin nya app Min vård Gävleborg.
Text och bild: Krister Jakobsson
==================================================================
Årsmöte den 23 februari.
==================================================================
Den 23:e februari var det dags för årsmöte i Riksförbundet HjärtLung Gävle. Mötet hölls även denna gång i Restaurang Kompassen som finns i Lantmäteriverkets byggnad granne med Fjärran höjderbadet. Lite mer än 100 medlemmar hade valt att närvara. Under den "akademiska kvarten" då alla besökare fick möjlighet att hänga av sig ytterkläder och hitta en ledig plats så underhöll tremansbandet Jack and the Rippers.
Därefter vidtog den egentliga årsmötesförhandlingen enligt den dagordning som godkändes. Till ordförande valdes, för tionde året, Sune Eriksson, numera även själv medlem i föreningen. Till sekreterare valdes Kerstin Nilsson. Dagordningens punkter gicks igenom. Av föreningens kassör Bert Andersson fick vi veta att medlemsantalet just nu uppgår till 573 stycken. Bert nämnde också att resultatet för det gångna året uppvisar ett överskott och att ekonomin i övrigt också är mycket god. Mötet godkände att medlemsavgiften på 200 kronor kan lämnas oförändrad. Som medlem ger denna avgift möjlighet att delta vid regelbundna och avgiftsfria medlemsmöten med olika tema. Även ett reseprogram med delvis subventionerade priser samt ett brett utbud av motionsaktiviteter erbjuds. Allt detta och mycket annat finns redovisat i det tryckta program som skickas ut inom kort.
Efter att alla punkter på dagordningen gåtts igenom så avtackades den avgående ordföranden Christer Öhlund av den tillträdande ordföranden som heter Margareta Johansson Lewinter.
Sedan var det hög tid för lunch i form av en buffémåltid dit kön ringlade lång. Till maten, kaffet och samvaron bjöds det återigen på ännu ett knippe kända melodier från Jack and the Rippers.
Närmast efter årsmötet inbjuds till medlemsmöte på Tullbomsgården den 26:e mars. Region Gävleborg närvarar och lär oss allt om regionens nya app Din Vård.
Text och bilder: Krister Jakobsson
==================================================================
Medlemsmöte den 29:e januari 2025 på Tullbomsgården
==================================================================
Årets första möte för medlemmarna i Riksförbundet HjärtLung Gävle hölls den 29:e januari och hade diagnosen KOL som tema. På plats på Tullbomsgården hade ett 50-tal medlemmar infunnit sig.
Inbjuden att föreläsa var överläkare Hirsch Koyi från Lungenheten vid Gävle sjukhus.
KOL är den vedertagna förkortningen för kronisk obstruktiv lungsjukdom. Vi fick lära oss att sjukdomen indelas i fyra olika faser från ett till fyra. De lindrigare faserna ett och två kan oftast behandlas på en hälsocentral medan de mer långt gångna faserna tre och fyra kräver specialistvård. Något han betonade flera gånger var att "det finns alltid något att göra" oavsett vilken fas patienten befinner sig i. Det är inte heller helt ovanligt att sjukdomen förblir odiagnosisterad eller blir sammanblandad med astma som är en annan diagnos med en annan behandling.
Vad gäller medicinering framhöll han vikten av att denna utformas i samråd med patienten. En självklar sak som ibland förbises av vården är att försäkra sig om är att patienten förstått att inta sin medicin på rätt sätt och vid rätt tid. Han framhöll också värdet av motion i möjligaste mån och att undvika för mycket stillasittande. Även kostvanornas inverkan berördes.
Tobaksrökning avrådde han såklart mycket bestämt ifrån och skickade med oss minnesregeln att varje cigarett förkortar livet med sexton minuter för män och hela 22 minuter för kvinnor enligt vedertagen forskning.
Föredraget var mycket utförligt och intressant och därför uppstod en hel del frågor från åhörarna. Frågorna samlades ihop och besvarades mot slutet.
På medlemsmötet fanns förstås som vanligt tid för fikastund och lotteri. Slutligen påmindes det om att det senast den 15/2 är dags att anmäla sig till nästa sammankomst som är föreningens årsmöte som äger rum den 23/2. Mer info finns på föreningens hemsida.
Text och bild: Krister Jakobsson