Möt sommaren på Kungsholmen

Möt sommaren på Kungsholmen

Promenaden är en populär joggingrunda men kan med fördel också upplevas i ett lugnare tempo. Eftersom man även passerar Smedsuddsbadet under vandringen är det en perfekt vandring för årets varmaste månader.

Det första stoppet är ett falurött hus med anor från 1600-talet. Lilla Hornsberg byggdes först som vaktstuga till Karlbergs slott. Hundra år senare byggdes huset ut blev ett av stadens mer populära vattenhål med namnet Fördärvet. En av stamgästerna var Bellman.

KungsholmenSankt Eriksbron har byggts i tre omgångar. Den ursprungliga bron är från tidigt 1900-tal och blev snabbt för smal för att klara all trafik. På 30-talet byggdes bron som den ser ut idag upptill och på 40-talet lade man till tunnelbron undertill. Från bron har man en fin utsikt mot Karlbergssjön och Barnhusviken.

Stadshuset är en av Stockholms mest kända och beundrade byggnad och ritades av arkitekt Ragnar Östberg i nationalromantisk stil. Det gick åt hisnande åtta miljoner tegelstenar till den 106 meter höga byggnaden. De gyllene kronorna högst upp på tornet är lika stora som folkabubblor och blå hallen är i själva verket röd, då arkitekten ändrade sig i sista stund när han fann det vackra teglet.

I Gyllene salen, med sina 18 miljoner guldmosaikbitar, blir någon en världskändis varje år när Nobelpriset delas ut.

 

Rålambshovsparken har en speciell plats i många stockholmares hjärtan. Parken anlades 1936. Idag spelar man boule, åker skateboard, grillar, jympar med Friskis & Svettis, solar, spelar brännboll och beachvolleyboll, kastar frisbee eller helt enkelt umgås. Ljumma sommarkvällar ordnas också utomhusbio med gamla klassiker.

 

Ett av Stockholms populäraste innerstadsbad, Smedsuddsbadet, öppnade 1973 och är idag handikappanpassat. Udden är Kungsholmens sydligaste spets, men på 1700-talet vad det här faktiskt en ö med namnet Marieskär.

 

Dragspelhuset eller Erlanderhuset kallas den spektakulära byggnaden som Henning Orlando ritade, och som byggdes 1962. Huset är 76 meter högt och innehåller 210 lägenheter. En av de första hyresgästerna var dåvarande statsminister Tage Erlander som bodde i sex rum och kök på femte våningen.

 

"Stockholms Beverly Hills" kallar man ibland stadsdelarna Fredhäll och Kristineberg som båda byggdes på 30-talet, och paradgatan Snoilskyvägen ståtar med terasslägenheter i ett magnifikt läge högt uppe på Mälarens klippor. Priset för att bo här är de lågt flygande planen som går in för landning på Bromma flygplats.