Södermalm-det Stockholm som en gång var

Södermalm-det Stockholm som en gång var

SödermalmHälsans Stig på Södermalm  med sina 9 kilometer passar dig som är upplagd för en lite längre promenad.  Promenaden låter dig drömma dig tillbaka till den stad Stockholm en gång var samtidigt som du upplever den moderna staden av idag. Kom också ihåg att om orken tryter går det bra att ta en paus eller helt enkelt fortsätta promenaden vid ett annat tillfälle.

Under promenaden kommer du att passera Stockholms Stadsmuseum där du blir inbjuden till en tidsresa i Stockholm från 1600-talet till 1950-talet.

Promenaden går sedan vidare till utsiktsplatsen på Fjällgatan, av många ansedd som Stockholms vackraste vy. Här blickar man ut över Gamla Stan, Skeppsholmen, Kastellholmen och Djurgården.

Nästa stopp är Nytorget som bjuder på ett pulserande folkliv så snart solen tittar fram, Torget har anor ända från 1600-talet och på den östra sida finns gamla arbetarbostäder från 1700-talet bevarade. Nytorget är lite av östra Södermalms främsta mötesplats. Här finns en rad caféer och restauranger men kanske mest populärt är gräsplanen och sofforna runt om för picknic. Torget har anor från 1600-talet och på sin östra sida finns gamla arbetarbostäder från 1700-talet.

Eriksdalsbadet kanske kommer mest till sin rätt sommartid men det vidsträckta koloniområdet Eriksdalslunden, ett av Stockholms äldsta, lockar besökare och flanörer året runt.

Sachsska barnsjukhuset, som vårdat barn i över 100 år, byggdes med hjälp av en donation från familjen Sachs, som tidigare ägde NK.

Nästa koloniområde på promenaden, Tanto södra koloni, är också mycket populärt och kräver många år i kö innan man får sin egen jordplätt att påta i.

 

Tantolundens park bjuder både på vacker utsikt, ett parti minigolf och strandbad vid varmare väderlek.

Debaser Hornstull är ett alternativ till nattlivet på Stureplan. På helgerna arrangeras en stor loppis där den shoppingsugna kan fynda.

Liljeholmsbadet är perfekt för njutning. Inredningen är bevarad från när badet först öppnade 1929. Måndagar är badet endast t för damer och på fredagar endast för herrar.

På Mälarvarvet  har många straffångar slitit för att sona sitt straff. 2007 var konkursen ett faktum efter över 300 år. Nu är dock varvet verksamt igen och man utför alla typer av båtreparationer.

Sista stoppet är det anrika Münchenbryggeriet där man tillverkade öl i över 100 år. Idag fungerar byggnaderna som mässlokal, konserthall samt konferenslokaler.