Minskad personalstyrka riskerar sämre hjärtsviktvård

Hjärtsviktvården i Stockholm riskerar att försämras

 

Antalet patienter som fått hjälp vid Stockholms fem hjärtsviktsmottagningar Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Sankt Görans sjukhus och Karolinska sjukhusen i Solna och Huddinge har ökat från 1000 till 4000 sedan 2012, enligt statistik från Stockholms Läns landsting, SLL. Ordinering av evidensbaserade bas- och tilläggsbehandlingar har också skjutit i höjden, ett område som Socialstyrelsen uppmärksammade som bristfälligt 2015. Antalet inlagda hjärtsviktspatienter har dessutom minskat med 9 procent, trots en befolkningstillväxt på 177 000 personer i Stockholm sedan 2012.

Ordinering av evidensbaserade bas- och tilläggsbehandlingar har också skjutit i höjden, ett område som Socialstyrelsen uppmärksammade som bristfälligt 2015. Antalet inlagda hjärtsviktspatienter har dessutom minskat med 9 procent, trots en befolkningstillväxt på 177 000 personer i Stockholm sedan 2012. Nu riskerar dock vården att försämras på grund av personalstyrejan riskerar att minskas när projektet går ut vid årsskiftet. Efter det ska de nyupprättade arbetssätten lämnas över i befintligt skick till verksamheterna. Hans Persson hoppas att sjuksköterskorna och läkarna får stanna kvar, annars kan förbättringssiffrorna plana ut igen, anser han.

– Skulle tilläggsavtalet upphöra och det istället blir sjukhusens fasta omställningsavtal som gäller så riskeras hela samarbetsmodellen och patientflödet, och det är vi väldigt oroliga för i projektledningen. Det vore otroligt synd och framför allt skulle det drabba Stockholms 40 000 hjärtsviktspatienter, säger han.

Läs hela artikeln:

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/11/27/personal-bakom-okad-hjartsviktsvard-forsvinner/