Alla Hjärtans Dag 2017

Alla Hjärtans Dag 2017

Referat från Alla Hjärtans Dag 2017

      

 Referat från Alla Hjärtans Dag i samarbete med Stockholms Hjärt-Lungräddningsförening 

Ett lyckat samarbete med Stockholms Hjärt-Lungräddningsförening på Karolinska Solna, den röda tråden var hjärtat. Ett 80-tal personer kom, medlemmar från vardera förening och icke medlemmar 

Per Tornvall, Professor och överläkare Karolinska institutet, Södersjukhuset, berättade om Brustet hjärta - Takotsubo. En hjärtåkomma som kan utlösas vid exempelvis stora naturkatastrofer och vid krig/terror. Kommer vid stort stresspåslag, liknar en hjärtinfarkt men kranskärlen är fina och rena.                                                   

 Hjärtat drar ihop sig likt ett krus, Takotsubo är ett japanskt ord för bläckfisk fälla.

Den typiska patienten:

-  kvinnor mellan 60-80år

-  inga traditionella riskfaktorer

-  höginkomsttagare

-  välutbildade

-  migränbesvär

Utredning och behandling är som hos en patient som haft en genomgången hjärtinfarkt.

Prognosen visar ingen större skillnad i överlevnad, så forskning pågår.                                                      

 David Fredman, Doktorand Hjärtstoppscentrum Karolinska institutet berättade om SMS-livräddarsystemet och hur det har utvecklats på ca 7 år.                                                               

Ambulansen har en framkörningstid på ca 12 min

Brandförsvaret ca 7-8 min

SMS-livräddare 5-6 min

Det finns just nu ca 13000 SMS-livräddare i Stockholms regionen, så 30% av alla misstänkta hjärtstoppsfall har en SMS-livräddare varit först på plats.

I en radie på 500m, får 20 personer ett SMS-larm, 10 får frågan att ta sig till plats för hjärtstoppet,

10 får SMS-larm att först hämta närmaste hjärtstartare, sen ta sig till plats för hjärtstoppet.

8-10 ggr/år används en publik hjärtstartare. Projektet kommer att utöka till Västra Götaland.Danmark är i startgropen 2017 och då är det Köpenhamn som är först ut.Du som kan Hjärt-Lungräddning, ladda ner appen och rädda liv!

  Måns Falk, Academia Di Luca, Zeta. Olivens väg från träd till flaska. 90-95% av världens olivolja produceras kring medelhavet, störst är Spanien.Kring 30:e - 45:e breddgraden växer oliverna bäst. Träden kan bli 3-7m höga och upp till 1500år, skörd efter trädets 5:e år. Avkastningen från ett träd kan ge 20-30kg oliver/år.

5-6kg oliver ger en liter olivolja. Det finns 900 sorters oliver världen runt. Alla oliver är gröna och den riktigt mogna är svart. Den finaste och dyrare oljan kommer av de första gröna oliverna som plockas förhand. Olivolja är rik på enkelomättat fett och antioxidanter dvs. bra för hjärtat.

Novello är en unik olja och kommer från den allra första skörden i okt/nov.  Oliv oljan trivs i mörker och håller 3-4 mån i öppen flaska.

I Sverige förbrukar vi 1l olja per person och år, Italien förbrukar 15l olja per person och år.

Vi fick provsmaka gudomliga oljor och tapenade. TACK! 

 Mai-Lis Hellenius, Professor Livstilsenheten Karolinska Sjukhuset Solna

Sittsjukan, om goda levnadsvanor som påverkar vår hälsa. Vi sitter för mycket av vår vakna tid, en bensträckare då och då förbättrar livskvalitén enormt. Skrämmande är att många barn sitter framför datorn och annan teknik stor del av dygnet. Borta är den naturliga rörelsen som promenad.

Hur är vår matpyramid? 4% av männen äter tillräckligt av frukt och grönt V/S kvinnor som äter 11%

60% av alla vuxna över 15 år äter mer sällan eller aldrig dagsbehovet av frukt och grönt. 

För varje timme vi sitter framför tv, förkortar vi livet med 22 min."sitting is the new smoking" är en slogan som Mai-Lis använde sig av, den måste vi bryta.                                                            

 Stort TACK! till alla ni som kom,  och till föreläsarna