Sittsjukan, hur drabbar det hjärtat
”Sittsjukan, hur drabbar den hjärtat?”
Maj-Lis Hellenius, livsstilsforskare och professor vid Karolinska universitetssjukhuset Solna, var kvällens föreläsare. Maj-Lis är allmänläkare till professionen men idag arbetar hon med forskning och undervisning om förebyggande arbete för att förbättra både fysisk och mental hälsa.
Trots att det är livsfarligt att sitta still visar stora studier på att stillasittandet har ökat i alla åldrar. Det anses bevisat att de som är fysiskt aktiva lever 10-20 år längre än de som inte motionerar. Hur mycket rörelse behövs? Alla friska och kroniskt sjuka behöver fysisk aktivitet för att ha en god hälsa. Varje dag en måttligt ansträngande konditionsträning, 30 minuter/dag. Det behöver inte vara sammanhängande tid. Bra med styrketräning exempelvis att gå i trappor, bra träning både för rumpa och lår!
3 ggr/ v bör man träna muskler, balans, smidighet och koordination. 2012 publicerades ett temanummer i The Lancet om fysisk aktivitet och hälsa. Slutsats av studier var att stillasittande är lika farligt som rökning. Hushållsarbetet tog 13 tim 2010 medan det 50 år tidigare tog 26 tim, stor skillnad i kaloriförbrukning. Skärmtiden har ökat från 8–17 tim/v. Trots att man idag är mer fysiskt aktiv så har skärmtiden ökat dvs stillasittandet. När man frågade folk var det 20% som sa att de sitter mer än 8,5 tim/d, men när man mätte med accelerometer på svenska män och kvinnor i övre medelåldern så var snittet 9–10 timmar! Inte ovanligt med 3–4 tim långsittande utan att resa sig. Barn, 9–11 år, sitter still i 9 tim, ingen skillnad mellan flickor och pojkar. Effekt av curling-föräldrar och dataspel?
"Sitting is the new smoking"
Stillasittandet är farligt för hjärtat, ökad risk för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och ”total dödlighet”. 30% minskad risk för dem som motionerar. Varje timme framför Tv:n förkortar livet med 22 min, ingen skillnad mellan könen. ”Apoteket i musklerna”! Myokiner produceras när man motionerar och har effekter som smärtstillande, uppiggande, antidepressivt och anti-inflammatoriskt. Det lönar sig att ta en bensträckare! ”Breakers” har lägre midjemått, finare blodfetter, bättre sockerbalans och lägre inflammationspåslag.
Ta en bensträckare efter 30 minuters sittande! ”Stå upp och förläng livet”! Stor skillnad i kaloriförbrukning:
Sittande med stöd 5 kcal, stå 15 kcal, gå i trappa 200–400 kcal
aj-Lis rekommenderar en ” Kiruna” dvs att när man skall sätta sig gör man det 10 ggr innan man sätter sig definitivt. Upprepa efter 30 min. Underskatta inte den lilla rörelsen!
Tack Maj-Lis för goda råd för bättre hälsa och längre liv!
Läs mer på www.sundkurs.se
Fakta, idéer och tips för dig som vill ha vetenskapligt grundande livsstilsråd