Resor och studiebesök

Resor och studiebesök

Planerade aktiviteter

Onsdag 19 februari studiebesök Lindvalls Kaffe

Tid: 10.00 Besöket tar ca 1,5-2 timmar

Kostnad: Max 75:-/deltagare

Efter besöket äter de som vill lunch på Restaurang Senioren (Kungsängsgatan 25). Betalas av var och en.

Max 15 deltagare. Trappor – hiss finns ej

Anmälan senast 16 februari till Håkan Bergander 070-3404623 (SMS/telefon) eller epost magnus.banvall@gmail.com   

 

 



 

 

 

 

 

Genomförda aktiviteter 2024

Onsdag 5 november besök Gustavianum

Vi var 19 medlemmar som under 60 minuter guidades på Gustavianum av Leif Hallsèn.

Först såg vi en utställning som handlade om tidigt studentliv i Uppsala (1600-tal). Vår guide gjorde jämförelser med nutid. Vi insåg det var hårdare förr, speciellt invigningen/ nollningen.

Sedan blev det teknik där vår guide valde att fokusera på första kameran. Han fick oss förstå den förundran och kanske rädsla de första ögonblicksbilderna måste ha väckt.

Sedan blev det ett rum med konst. Mesta tiden ägnades åt Augsburgska konstskåpet (skrytskåp). Dess innehåll av tusentals kuriosa som illustrerade naturens dåtida mångfald var fascinerande. Bl.a. en självspelande och förinställbar virginal/spinnet som varit dold i skåpet. Kanske för att få dåtidens betraktare tro på en inlåst spelman. Skåpet var en gåva från tyska staden Augsburg till Gustav II Adolf.

Vi såg sedan den anatomiska teatern (cirkulär) längst upp i huset med ca 200 nutida platser. Teatern var byggd för att inför hundratals åskådare för en penning visa obduktion/dissektion av människor och djur. Vår guide var bra på att få fram en dåtida stämning av ljud, lukt, värme etc. En av våra deltagare sa att det var fantastiskt att ligga på rygg på dissektionsbordet och blicka upp genom glastaket (10m).

Avslutningsvis var det självstudier av husets samlingar och fika på Katedralcafèet.

För bilder klicka 241106 Besök Gustavianum.pdf

Onsdag 25 september guided busstur genom nygamla och nya områden av Uppsala tätort

Vi var 20 medlemmar som i buss guidades av Marie Almqvist. Starten var Resecentrum. Turen gick sakta och lugnt österut, västerut och söderut genom bl.a. Slavsta, Skölsta, Lindbacken, Kapellgärdet, Stenhagen/Herrhagen etc samtidigt som Marie berättade om områdena som passerades. Fokus var modern tid. Fika och smörgås åts vid randen av Sunnerstagropen varefter vi avslutade med Ultuna, Bäcklösa, Ulleråker, Rosendal och Industristaden. Starten var regntung men under fikapausen kom solen. Det var 3,5 behagliga timmar som snabbt rann iväg. Mycket intressant och trevligt.

Tryck på länken här  Buss 25 sept 24 (1).pdf  för att se fler bilder från turen 

28 augusti 2028. Dagkryssning Åland med Eckerölinjen

Vi var 17 medlemmar som åkte Eckerölinjen  med mat på utfärden i restaurang Rospiggen. Mycket gott lugnt, intimt och gemytligt med småprat och oxfilé/röding som varmrätt. De flesta hade dessutom valt Mollbergs röra och/eller blåbärspaj som förrätt/dessert. Tiden rann iväg. Tror ingen hann med Tax Free. I Eckerö Hamn var vi några som fann det viktigt att från aktern kolla lastning och lossning. Under hemfärden trängdes de flesta av oss någon stund i Tax Free och/eller satt vid reserverade bord i Café Käringsund och fikade. Ulla Ö visade på Club Kuling. 21.30 var vi åter i Uppsala.

 

Studiebesök på Skandionkliniken 15 maj 2024, von Kraemers Allé, Uppsala

Vi var 19 medlemmar som deltog i besöket på Sveriges nationella centrum för behandling av cancer med protonstrålning. Vi samlades 14.30 för fika i väntan på att dagens behandlingar på kliniken avslutades. Först fick vi en historik av kliniken följt av presentation av urvalskriterier för protonstrålning, behandlingsmetodik (planering, utförande och uppföljning), upptagsområde, etc. Efter en intressant frågestund följde rundvandring i de mycket fräscha lokalerna. Förutom fikat, som föreningen bjöd, på varade besöket något mer än en timme. Besöket var mycket uppskattat av oss alla.

Stadsvandring Kaffetåren 24 april

Vi var 11 medlemmar som guidades runt i Uppsalas historiska café-värld av Ingrid Persson från Stadsvandringar Uppsala. Samling skedde utanför Linnéträdgården. Berättelsen började i Etiopien med en fåraherde och kaffedrickandes första steg. Sedan blev det info om konditori (finare), schweizeri (finare med spritservering), café, skillnad i tillgänglighet för män och kvinnor, ”finfolk” och övriga, kafferep, arbetsvillkor, entreprenörer etc. Avslut gjordes i hörnet Dragarbrunnsgatan/Bredgränd där Café 7an en gång låg. Ingrid sjöng en vers ur Ove Törnqvists trudilutt ”Dagny” och vi nynnade med  

Fika gjorde vi på Stationen vid förbokat bord. Tre anmälda hade förhinder och uteblev.

Besök Pumphuset 14 februari

Vi var 18 medlemmar som besökte Pumphuset. Under 60 minuter berättade Carina Kranse på ett levande sätt om Pumphusets funktion som Uppsalas första vattenverk, och att det numera var museum för info och utbildning om stadens vattenförsörjning. Carina berättade intressant om dåtidens pumpsystem och vattenledningar. Vi såg en fascinerande interaktiv modell som illustrerade vattnets kretslopp från nederbörd till hushållsvatten (med WC, diskho) och slutprodukten renat avloppsvatten som leddes ut till Fyrisån. Vi förundrades över en gigantisk tronstol gjord av bestick avskilda från komposterbart avfall (10kg/dag). Pumphuset var i bruk 1875-1968.
Efteråt fikade vi på Fågelsången.

Carina Kranse berättar om "Tronstolen"       Här visas modell av vattnetskretslopp

 IMG_3678.JPGIMG_3672.JPG

---------------------------------------------------------------------------------------------

Genomförda aktiviteter 2023

Besök Uppsala Stadshus 25 oktober

26 medlemmar samlades i Stadshusets stora innerträdgård, där guiden Lena Nyström tog emot. Vi fick en intressant historik av husets gamla och nya delar samt funktionerna för de olika våningsplanen och var fullmäktiges plenisal fanns. Därefter flyttade vi över till Uppsalarummet som innehöll en stor modell av Uppsala tätort där planerade och nya byggnationer visades med röda huskroppar. Vi fick höra att lokalerna kunde utnyttjas effektivt. Viktigt var: Inga egna rum/skrivbord, skåp för eget arbetsmaterial, stort antal mötesrum av olika storlek, stor frihet att arbeta hemma, inga P-platser för anställda etc. Avslutningsvis fikade många av oss på Friggas Café som låg i huset.

Dagtur med Eckerölinjen onsdag 20 september

Onsdagen 20 september var vi 29 medlemmar som turade med Eckerölinjen till Åland. Vädret var skapligt trots att tidiga prognoser talat om blåsigt väder. Förbokat var närstående bord i Buffé Bornholm med fisk- och skaldjursbuffé på utresan och i Café Käringsund där vi fikade på hemresan. Goda möjligheter fanns för botanisering i butiken – både tax free och annat. Intresserade deltagare hade goda möjligheter att kolla hur lossning och lastning förlöpte under timslångt uppehåll i Eckerö hamn. Allt gick väl. Överraskande var att alla 29 anmälda var med. Ingen anmälde förhinder och ingen kom bort under turen. Bara ett fåtal foton togs.

230920 Hyfsat väder.pdf 230920 Muntra miner.pdf

Uppsala Stadsteater "Bakom Kulisserna". Måndag 15 maj.

Vi var 17 deltagare som nyfiket samlades utanför Stadsteaterns entré. Vår super guide Maria Freeney tog oss igenom lokalerna och berättade gången inför nya uppsättningar, bl.a. framtagande av kostymering. Såg ett fantastiskt skoförråd och den stora garderoben kläder som använts i tidigare uppsättningar. Efter visningen tog vi oss något äventyrligt till Boströms kafé för att fika

Guidat besök på Sveriges Riksdag den 9 mars.

Vi var 22 deltager som åkte den inhyrda bussen och besökte Sveriges Riksdag den 9 mars. Lina Nordqvist med guide visade runt med avslut i Plenisalen där  fyra statsråd utfrågades av en glest besatt plenisal. I bussen hem bjöd föreningen på macka och dryck. Allt var mycket intressant och trevligt.

Medicinhistoriska museet: Måndagen den 17 april.

10 medlemmar besökte Medicin Historiska museet i Ulleråker. Vår guide, Stålhammar, tog oss med på en fängslande resa med början i medeltiden, det informerades om bl a  kirurgi, behandling av infektioner och om smärtstillning. Avslutningsvis visasdes en 15 minuters film om tidigare medtoder för återupplivning.  Intressant och givande och besökarna var väldigt glada över att de lever i dag och kan åtnjuta en modern behandling vid sjukdom.