Kostens betydelse för en god hälsa
Kostens betydelse för en god hälsa, 10 april 2013.
Hjärt- och Lungsjukas förening i Falköping har haft en sammankomst, där ämnet var "Kostens betydelse för hälsan". Dietisten Patricia Badh höll en mycket uppskattad och intressant föreläsning utan "pekpinnar". Hon betonade att kostråd måste vara individuella. Varannan svensk är överviktig eller fet och det är en av de största riskfaktorerna till sjukdom och död i västvärlden. Å andra sidan lider många äldre och kroniskt sjuka, t ex KOL-sjuka, av undernäring. Viktigt för alla är en sund livsstil, vilket inte bara innebär en bra kost, utan också fysisk aktivitet och att man har ett socialt umgänge. Kosten ska innehålla mycket frukt och grönt, proteiner och vitaminer. Patricia gav många tips om vilken mat som är bra i detta hänseende och kom också naturligtvis in på ämnet fett. Raps- och olivolja är bra, smör är "äkta vara", själv breder hon avocado på sina smörgåsar. "Supermaten" som man bör äta ofta av är t ex broccoli, bönor, morot, spenat, apelsin, blåbär, nötter, avocado, havre och fullkornsbröd. Efter föreläsningen ställdes många frågor och Patricia tackades för en mycket trevlig framställning. Det serverades som vanligt kaffe med smörgås och kaka, varefter det drogs vinster på det sålda lotteriet. Kvällen avslutades med en kort film om naturen på Svennagården i Vartofta-Åsaka. I sommar ska föreningen ha en blomstervandring där och förhoppningsvis lockades många att följa med på den.