Det här är förmaksflimmer
Vid förmaksflimmer kan man få en oregelbunden puls och en fladdrande känsla i bröstet, smärta i bröstkorgen, trötthet, yrsel och ibland svimning som följd. Läs mer om förmaksflimmer.
Christina Schollin fick veta att hon har förmaksflimmer lite av en slump. Sedan dess drar hon nytta av sitt kändisskap för att sprida kunskap till andra om riskerna med dolda hjärtfel och vikten av att få bra behandling.
Christina Schollin fick ett sms från sin son Niclas Wahlgren om en utmaning som han antagit.
Det handlade om att inte att klaga under 28 dagar, att fokusera på det positiva och undvika att sprida neggiga grejer som påverkar oss själva och omgivningen till det sämre.
Niclas Wahlgren såg det som en tuff utmaning. För Christina är det en självklar inställning som genomsyrat henne genom hela livet.
I sitt sms-svar skrev hon: ”Käre son! Bra där! Det är mina takter! Du väljer själv dina tankar. Om du väljer att tycka om istället för att tycka illa om, så mår du så mycket bättre! Lycka till med utmaningen! Hoppas du får många med dig. Jag är på!!!”
Att hon menar det hon säger märks när hon glatt och engagerat pratar om sina problem med hjärtat.
För ett drygt år sedan fick Christina Schollin reda på att hon har förmaksflimmer.
Det är en kronisk sjukdom som innebär att hjärtat slår snabbt och oregelbundet. Utan behandling ökar förmaksflimmer risken att drabbas av hjärtsvikt, blodproppar och stroke.
Vissa hade kunnat se med oro och förtvivlan på att få en sådan diagnos. Christina Schollin väljer att se sig som lyckligt lottad.
– Jag är väldigt glad för att mitt förmaksflimmer blivit upptäckt. Tack vare det har jag fått komma till en hjärtspecialist. Nu tar jag den blodförtunnande medicin som jag blivit rekommenderad av doktorn och känner mig trygg.
Christina Schollin har aldrig haft några större besvär av sitt flimrande hjärta.
Visst har hon vid enstaka tillfällen kunnat känna av lite hjärtklappning, men de symtomen har hon negligerat, tänkt att det bara berott på stress och så har hon försökt dra ner på tempot.
Det fanns heller inga livsstilsfaktorer som rökning, övervikt eller stillasittande som pekade på att hon kunde vara i riskzonen för hjärtåkommor. Tvärtom.
Efter avslutad skådespelarkarriär har Christina Schollin ägnat yrkeslivet åt entreprenörskap inom hälsobranschen och hon lever som hon lär.
– Jag äter medelhavskost, simmar, vattengympar och grupptränar regelbundet. Dessutom mediterar och yogar jag för att hitta den inre balansen. För mig har det alltid varit en självklarhet att leva hälsosamt och må bra och jag ser mig som fullt frisk.
Det var i samband med att hon valde att delta i en studie av kvinnor med hjärtklappning som hennes rytmrubbning överraskande uppdagades.
Studien genomförs av Karolinska institutet i samarbete med organisationen 1,6-miljonerklubben. Kvinnorna som deltar i studien får låna en liten hjärtmonitor för att på egen hand ta sitt EKG och resultatet visas i en app i mobilen.
På Christinas mobilskärm blev det tydligt att hennes hjärta slog i otakt och att pulsen stundtals var på tok för hög.
Upptäckten ledde till att Christina fick komma till en specialistläkare som genom kompletterande undersökningar kunde fastställa diagnosen förmaksflimmer och ordinera lämplig förebyggande behandling mot stroke.
– Jag har läst på om sjukdomen och känner till riskerna. Det skrämmer mig att jag kan ha gått länge med det här utan att veta om det. Jag tänker på att många runt om i hela världen kan leva i den ovissheten och riskerar att få stroke.
Christina Schollin har länge varit ambassadör för kvinnohälsoorganisation 1,6-miljonerklubben. Hennes personliga engagemang har ökat ytterligare tack vare studien och flimmerupptäckten.
Hon använder gärna sig själv och sina erfarenheter för att uppmärksamma allmänheten, och särskilt kvinnor, om dolda hjärtfel och betydelsen av att få adekvat behandling utifrån sina behov.
– Kan jag med min berättelse hjälpa till att rädda liv är det fantastiskt.
Text: Anna-Karin Andersson
Namn: Christina Schollin.
Ålder: Fyller 83 år den 26 december.
Bor: I villa vid Norra Lagnö utanför Stockholm och i Nerja i Spanien tillsammans med maken Hans Wahlgren.
Vid förmaksflimmer kan man få en oregelbunden puls och en fladdrande känsla i bröstet, smärta i bröstkorgen, trötthet, yrsel och ibland svimning som följd. Läs mer om förmaksflimmer.