Förberedelserna gjorde Laila lugn inför hjärtoperationen
Laila Ahl har fått sitt hjärta opererat. Att hon kunde sätta sig in i hur operationen skulle gå till betydde mycket för henne.
Under sitt yrkesliv var Laila Ahl fritidspedagog och jobbet förde med sig att hon var i rörelse på dagarna. Att ta hand om livliga ungar är allt annat än att sitta stilla på ett kontor.
Hon trivdes med det och var på samma arbetsplats i dryga 30 år men precis innan hon skulle fylla 60 märkte hon att orken började tryta. Ja faktum är att hon hann bli trött redan på vägen till arbetat.
- Det var en brant kulle som ledde upp till skolgården. Jag hade gått upp för den i alla år utan problem men så märkte jag att jag behövde stanna till mitt på för att vila. Och med tiden blev det bara värre och värre.
Tog kontakt med husläkare
Laila Ahl tog kontakt med sin husläkare som beslöt att Laila skulle bli undersökt av hjärtspecialist och remitterade henne till ett sjukhus.
Där lät man Laila göra ett så kallat arbets-EKG och det konstaterades att hon drabbats av kärlkramp. Laila fick medicin med sig därifrån, piller att lägga under tungan, och så var hon tillbaka i sina vardagliga rutiner igen.
Det kunde gå ett par dagar utan att hon kände av kramperna i bröstet men rätt som det var så högg det till.
Det kunde hända när hon var på en skogsutflykt med fritidsbarnen.
Då fick hon leta upp första möjliga parkbänk att lägga sig på för att vila och vänta ut att trycket över bröstet skulle avta.
Eftersom läkemedelsbehandlingen hon blivit ordinerad mot kärlkrampen inte hade tillräcklig effekt såg Laila till att få bli undersökt på nytt.
Kranskärlsröntgen
På sjukhuset förde man den här gången in en kateter i ljumsken för att röntga Lailas kranskärl. Och det fattades ett nytt beslut om behandling, hon skulle opereras fick hon veta, få en ny mekanisk hjärtklaff och dessutom göra en bypassoperation.
Det är ett stort kirurgiskt ingrepp som innebär att hela bröstkorgen öppnas upp och att hjärt- och lungfunktion tillfälligt stängs av.
Trots det stora hon skulle vara med om var Laila aldrig rädd eller orolig.
Inbjuden till en föreläsning
Att hon blev inbjuden till en föreläsning om vad operationen skulle innebära var till stor hjälp, menar hon. Föredraget var informativt och samtidigt lättsamt.
– Jag minns att läkaren skojade och sa att bröstkorgen sen skulle tvinnas ihop med rostfritt stål, så det fanns ingen risk att det skulle rosta inne i mig i alla fall. Den där humorn, att det tilläts att skämta mitt i det allvarliga, gjorde mig lugn. Min ena dotter var med mig där. Det kändes tryggt att någon i min närhet också fick inblick i vad jag skulle vara med om, säger Laila Ahl.
Laila Ahl opererades i september 2007 och allt gick bra.
Hon blev kvar på sjukhusets intensivvårdsavdelning i två dagar och förflyttades sedan till en annan rehabiliteringsverksamhet strax utanför Stockholm under en dryg vecka.
Därefter fick hon komma hem men kallades till hjärtgymnastik i grupp under ett tiotal tillfällen det följande halvåret.
Hjärtgympapass med HjärtLung
Det var i samband med ett sådant hjärtgympapass som hon fick syn på en lapp om Riksförbundet HjärtLung för första gången och blev nyfiken.
Laila anmälde sitt intresse för att gå med i föreningen och bestämde sig kort därefter för att våga sig iväg på en julfest som HjärtLungs lokala förening i Botkyrka Salem bjöd in till.
- Jag kände ingen då men det var ändå trivsamt. Att träffa andra i en liknande situation som en själv är speciellt och givande. Det blir aldrig riktigt samma sak när man pratar med anhöriga. De bryr sig men man kan såklart tröttna på sjukdomspratet och delar inte ens erfarenheter av hur det är att leva med hjärtproblem och de svårigheter man kan stå inför.
Vän med ditt hjärta
Laila valde ganska snart att engagera sig i HjärtLung och är idag både styrelseledamot och festfixare.
Hon leder även en studiecirkel för andra som gjort en hjärtoperation kallad ”bli vän med ditt hjärta”. Vid samtalsträffarna delar alla med sig av känslomässiga upplevelser och de tar även upp diskussioner om hur de blivit bemötta på sjukhuset och vilken behandling och eftervård de fått. Det har stor betydelse, menar Laila Ahl. Det finns många äldre som har stor respekt för läkare och bockar och bugar för det de får. Att få kännedom om vad som kännetecknar god vård och vad man kan kräva är en betydelsefull del av att vara med i en patientförening anser hon.
Och även om Laila drygt tio år efter operationen börjat få känningar av hjärtrusningar på nytt ser hon positivt på framtiden.
- Min mamma dog i hjärtinfarkt när hon bara var 68 år. Det tänker jag på ibland. Jag hoppas att jag har många någorlunda friska åt framför mig. Jag har aktiviteter för mig nästan varje dag, umgås gärna med mina barn och barnbarn och träffar mitt gamla tjejgäng som jag känt sedan ungdomsåren men jämna mellanrum så det händer mycket skoj i livet.
Namn: Laila Ahl.
Ålder: 72 år.
Bor: I lägenhet i Tullinge, i södra Stockholm, i markplan med egen uteplats.
Familj: Två vuxna döttrar och fyra barnbarn i tonårsåldern.
Relation till Riksförbundet HjärtLung: Blev medlem efter sin hjärtoperation och blev snabbt engagerad i den lokala föreningen HjärtLung i Salem Botkyrka. Är styrelseledamot och är ansvarig i festkommittén bland annat. Håller även i sittgympa för seniorer.
Lailas råd:
…till andra som eventuellt ska göra en hjärtoperation:
- Skriv ner dina frågor inför ditt läkarbesök inför operationen, det är lätt att glömma bort det man funderar på och vill ha svar på när man väl sitter där.
- Ta gärna med någon till läkarbesöket. Det är bra att ha ”ett par extra öron” med sig och skönt att känna att man har stöd.
…till andra som blivit hjärtopererade:
- Gå med Riksförbundet HjärtLung, att träffa andra i en liknande situation ger mycket. Det går inte alltid att prata om sina sjukdomsupplevelser med anhöriga på samma sätt.
- Ta reda på vad som är bra eftervård. Var inte rädd för att ställa frågor och krav.