Kulstötaren med hjärtsvikt

När Elsa Ask fick diagnosen hjärtsvikt ställdes livet på ända. Nu har hon hittat ett sätt att hålla ångan uppe – att stöta kula. Det nya intresset har tagit henne både till SM och VM.
– Man måste våga pröva nya saker, även om man är gammal och har en diagnos, säger hon till Status.

thumbnail_elsa_ask_jw_20240814_0004-sharpen.jpg

– Jag tror att många seniorer tänker att de är för gamla för att pröva något nytt. Men det finns ingen åldersgräns för nyfikenheten. Det kan vara små saker som gläder en mycket, säger Elsa Ask. 

Känslan av att gå upp överst på prispallen. Den var fantastisk, säger Elsa Ask och fortsätter med en hel del skratt i rösten:

– Fast en prispall är gans­ka hög för en 85-åring, så jag behövde hjälp. De fick putta mig i rumpan för att jag skulle komma upp, det glömmer jag aldrig!

Det hon berättar om inträffade när hon vann guld i sin åldersklass i friidrotts-SM i Karlstad i somras.

– Jag var den enda som tävlade i min klass, men det var ändå en begivenhet utan dess like. Vi bodde på stadshotellet och när jag tävlade var jag i en bubbla. Det var en stor upplevelse.

Inlagd fem gånger innan hon fick diagnosen

För att förstå varför Elsa Ask hamnade på den där prispallen behöver vi backa bandet några år. Hon började få hjärtflimmer år 2018 och efter ett jobbigt 2022 – där hon var inlagd på sjukhus vid fem olika tillfällen – fick hon till slut diagnosen hjärtsvikt.

– Trots att jag har arbetat inom sjukvården var det gastkramande att själv vara patient och få den här diagnosen.

Men när den nya verkligheten hade sjunkit in började hon blicka framåt. Under sitt yrkesliv arbetade hon med rehabilitering och ledde bland annat ”Passion för livet”, en stor satsning kring äldres hälsa. Nu var det dags för henne att ta med sig de erfarenheterna till sitt eget liv.

– Självklart är medicinering betydelsefullt, men jag tror också att livsvalen är väldigt viktiga. Hur mycket man aktiverar sig, vad man äter, vilka sociala kontakter man har.

Började med friidrott i en veterangrupp

Med detta i bakhuvudet var det aldrig något alternativ att bli passiv och alltför försiktig. Så när hennes fysioterapeut föreslog friidrott i en veterangrupp så tackade hon ja direkt.

Trots att hon i princip aldrig idrottat aktivt tidigare.

– Jag är uppvuxen i Älmhult där min pappa var rektor på läroverket. Det viktigaste för honom var att man läste sina läxor och lärde sig språk. Så han tyckte nog att jag inte hade på idrottsplatsen att göra.

Men hon fick också med sig en annan sak hemifrån: att göra sitt bästa och att försöka hitta lösningar på problemen. Så att börja med friidrott blev ett sätt att kunna fortsätta hålla sig rörlig och aktiv.

Den grupp hon är med i träffas en gång i veckan varje onsdag förmiddag. Alla är över 65 år och Elsa Ask är med sina 85 äldst i gruppen.

Kula blev Elsas gren

– Det är fantastiskt att se när 15–20 åldringar springer, hoppar tresteg, hoppar längdhopp och stöter kula. Vi har en sådan fin sammanhållning också, ingen måste vara bäst.

Själv tycker hon att det där med att hoppa höjd och längd känns för svårt, så det är kulan som har blivit hennes gren.

Hon har försökt sig på slägga också, men inte riktigt fått till armrörelserna.

Personbästa på VM i Göteborg

Hon och några andra i gruppen tävlar också och förutom SM i Karlstad åkte hon även till veteran-VM i Göteborg.

Där kom hon på sjätte plats av åtta tävlande. Men viktigare än placeringen var att det blev nytt personrekord med tre centimeter.

elsa_ask_jw_20240814_0007.jpg

– Det här att göra personbästa, det är ett nytt begrepp för mig. Men jag tror att det skulle göra oss alla lite gott var och en, då skulle vardagen bli mycket lättare, säger Elsa Ask.

En förbättring på tre centimeter kan tyckas liten, men Elsa Ask menar att just det här med att mäta saker och att sätta upp tydliga mål är viktigt.

– Det har stor betydelse. Det kan räcka med att man skriver ner någonstans att det här ska jag göra ett visst datum. Det blir ett stöd och man vet vad man ska göra.

Har du något råd till andra med hjärtsvikt eller hjärtproblem som känner att de kanske inte vågar ta ut sig särskilt mycket fysiskt?

– Man måste testa. Det är som att saker är förbjudna när man är plus 65, men så behöver det inte alls vara. Vill man stöta kula kanske man inte ska börja med en två­kiloskula, utan man kan börja med en tennisboll. Sedan tar man en lite större och tyngre boll och provar sig fram.

Aldrig försent att lära sig nya saker

Att våga och att prova sig fram är två saker Elsa Ask ofta återkommer till. En tredje viktig ledstjärna är nyfikenheten. Hon hävdar bestämt att det aldrig är för sent att lära sig nya saker.

– Jag tror att många seniorer tänker att de är för gamla för att pröva något nytt. Men det finns ingen åldersgräns för nyfikenheten. Det kan vara små saker som gläder en mycket. För något år sedan hade jag aldrig trott att det skulle ge mig så mycket att stöta kula tre centimeter längre än tidigare, men så är det.

Själv siktar Elsa Ask för tillfället ännu längre än tre centimeter framåt. Sommaren 2025 hoppas hon kunna åka till Madeira och tävla i EM.

– Jag är med i en grupp med 40 veteraner från Sverige som leds av tidigare längdhopparen Mattias Sunneborn. Han har satt ihop träningsprogram åt oss och om livet är snällt mot mig ska jag försöka vara med. Då blir det kula och eventuellt ska jag titta på släggan igen.

Text: Elisabet Wahl

Foto: Johan W Avby

Elsas ledord:

”Prova dig fram och våga testa saker även om du har fysiska åkommor.”
”Var nyfiken – man blir aldrig för gammal för att lära sig nya saker.”
”Sätt upp mätbara mål, de är lättare att uppnå.”

Namn: Elsa Ask.
Ålder: 85 år.
Bor: Jönköping.
Familj: Min man Nils-Åke, döttrarna Ulrika och Anna Klara med familjer.

Läs mer om hjärtsvikt

De vanligaste tecknen på hjärtsvikt är trötthet, andfåddhet vid vila eller ansträngning och bensvullnad. Det är viktigt att få tidig diagnos för rätt behandling.

De vanligaste tecknen på hjärtsvikt är trötthet, andfåddhet vid vila eller ansträngning och bensvullnad. Det är viktigt att få tidig diagnos för rätt behandling.