Vad händer när du sover – eller inte sover?

Sömn är kroppens naturliga återhämtning. Framför allt hjärnan är beroende av sömnen, den kan inte återhämta sig på något annat sätt. Fungerar inte sömnen som den ska påverkas till exempel hormonsystemet som påverkar viktregleringen som bland annat påverkar hur känslig man är för hjärt-kärlsjukdom. Allting hänger samman.

ekstedt.jpg

– Vi borde planera vår sömn bättre, säger Mirjam Ekstedt, professor i hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet. Vi planerar ju in jobb och måltider, men när det gäller sömn kan det lätt bli ”nu kom jag inte i säng förrän vid midnatt fastän jag ska upp klockan fem”. Varför nedprioriterar vi en sådan viktig sak?

Sömnen städar bort virus

Mirjam Ekstedt är professor på institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon är sjuksköterska i grunden och doktorerade 2005 med avhandlingen ”Burnout and Sleep” på Karolinska Institutet

Det händer mycket när vi sover.

– Vi bygger upp våra celler, lagrar energi och immunförsvaret rensar bort ”skräp” som bakterier och virus, förklarar Mirjam Ekstedt. Även felaktiga celler som skulle kunna utvecklas till cancerceller avlägsnas nattetid.

Logisk tänkande påverkas

På dagen är cellerna i kroppen programmerade för att vara fullt aktiva.

På natten är de inriktade på att rehabilitera sig.

– Detta är en nyckel till varför sömnen är så viktig, understryker Mirjam Ekstedt. Rubbas balansen märker vi snabbt av det. Alla som har rört sig över tidszoner känner till detta. Du blir irriterad och trött, och magen fungerar inte.

Därtill kommer en kognitiv påverkan.

– Det som först försämras när sömnsystemet rubbas är frontallobens funktion. Där finns beslutsfattandet och det logiska tänkandet.

Koppling sömnbrist och depression

Kanske reagerar du då inte lika snabbt. Humöret blir sämre och risken ökar för att du ser mörkare på saker och ting.

– Vi vet att det finns en koppling mellan långvarig sömnbrist och depression. Det är faktiskt så att även förmågan att reproducera sig minskar. Det är som om kroppen stänger av den biten. Den är inriktad på ren och skär överlevnad. Din överlevnad. Fortplantningen får vänta.

Hur är det då med de personer som påstår att de klarar sig med lite sömn, kanske fem timmar per natt? Talar de inte sanning? Eller har de bara ännu inte råkat ut för några konsekvenser av att sova så pass lite?

– Gränsen för när man far illa är individuell. Men att regelbundet aldrig sova mer än fem timmar per natt är inte bra för någon. Man klarar bara av det i kortare perioder. Det handlar också om vilken typ av sömn man får. Djupsömnen är viktigast, och den inträffar i början av natten. Är man å andra sidan uppe i varv kommer man kanske aldrig ner i den sömnen.

Ökar risken för viktökning och hjärt-kärlsjukdom 

Att sömnbrist ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar beror bland annat på att hormonsystemet påverkas.

Stresshormoner utsöndras, bland dem kortisol, och sker det under en längre tid kan nivåerna bli för höga.

En konsekvens av detta är att man kan öka i vikt, vilket i sin tur kan leda till högt blodtryck, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. (Och fler andra sjukdomar, till exempel diabetes.)

– Våra hjärnor likställer sömnbrist med fara, och när vi är i fara ska vi inte tappa i vikt.

Hur lugnar man den som blir orolig över att inte få tillräckligt med sömn?

– Dels är detta med hur sömnbrist påverkar en som sagt individuellt, dels är det inte farligt med enstaka nätter med dålig sömn, svarar Mirjam Ekstedt. Men ett tecken på att man sover illa är att man ofta är trött dagtid, då är det viktigt att man får hjälp att bryta mönstret. Då ska man höra av sig till sin vårdcentral.

Text Catarina Gisby