Så svarar övriga partier!
Fem frågor med fokus på hälso- och sjukvården till de åtta riksdagspartiernas toppkandidater.
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.
– Vänsterpartiet vill se en strategi inom hjärt-kärlsjukdomar. Inte minst är det viktigt då de stora folkhälsoproblemen, såsom alkohol och övervikt, leder till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. För Vänsterpartiet ska folkhälsoarbetet syfta till att människor ska kunna leva längre och friskare liv oavsett klass, kön eller härkomst.
– Ett fossilfritt samhälle med minskade luftföroreningar förbättrar både folkhälsan och miljön. Vänsterpartiet menar bland annat att det inom EU bör införas ett stoppdatum till 2035 för användning av fossila bränslen och fossila drivmedel. I Europa dör cirka 400 000 personer i förtid varje år på grund av undermålig luftkvalitet.
– Hälso- och sjukvårdsfrågor ska framför allt hanteras på nationell nivå. Samtidigt anser Vänsterpartiet att arbetet bör stärkas inom EU för att säkra tillgången till läkemedel, särskilt de som inte kan anstå. EU bör därför bland annat gå vidare med förslag på offentligt ägda läkemedelstillverkare, eftersom en tillverkare utan kommersiella intressen kan bidra till att säkra tillgången på viktiga läkemedel.
– Vänsterpartiet anser att särskilt barn och unga bör skyddas från nikotinprodukter. EU införde nyligen ett förbud mot upphettade tobaksvaror med karakteristisk smak. Vi menar att liknande förslag bör utvecklas vad gäller begränsningar av smaksättning på nikotinprodukter.
– Vänsterpartiet ställer sig positivt till EU:s strategi vad gäller bland annat märkning av livsmedel och menar att det bör utvecklas obligatoriska märkningar av livsmedel för att förenkla för konsumenten att göra hållbara och hälsosamma val.
Fem frågor med fokus på hälso- och sjukvården till de åtta riksdagspartiernas toppkandidater.
Det kanske är lätt att tänka att det som bestäms i Bryssel och Strasbourg inte berör oss i Sverige. Men det stämmer inte, för även när det gäller hälsofrågor fattas det viktiga beslut i EU.