Träffar och Möten
Möten då alla föreningens medlemmar är välkomna!
--------------------------------------------------------------
Genomförda aktiviteter 2024
Jullunch lördagen den 4 december 2024
Vi var ca 35 medlemmar som inmundigade årets glöggmingel och julbuffé på Träffpunkten Storgatan 11. Underhållning stod vi själva för bl.a. skön allsång av traditionella julsånger. Det gavs även tid för bordsamtal, presentation av styrelsen och information om våra kommande planer och verksamhet. Efter kaffet höll vår gäst Anders Allard ett uppskattat nostalgiskt kåseri (”Uppsala med nya ögon”) kring egna foton på olika detaljer i Uppsala. Sammantaget blev det en mycket trevlig eftermiddag tillsammans.
Höstmöte onsdag den 16 oktober kl 18.00 -- 20.00
Träffpunkten Storgatan 11 Uppsala
Elvira Kustmark och Viktoria Gozzi Svensson från Akademiska Sjukhuset presenterade en mycket intressant förstudie om kompletterande om och tillbyggnad av Akademiska Sjukhuset för att möta de framtida behoven. Elvira och Viktoria belyser också de många utmaningar som om och tillbyggnad innebär med flyttning av operationssalar flytt av komplicerade utrustningar mm. mm. Under omlokaliseringstiden skall all sjukhusvård fortgå på säkert sätt för alla inblandade.
Elvira o Viktoria informerade också om att nuvarande sjukhustomt snart är "urväxt", finns inte plats för de framtida behoven (om c:a 50 år) för utbyggnad. Man tittar på olika förslag till tomter (mimum 30 ha) som kan vara lämpliga. De informerar också om att det är väldigt många parametrar som måste vägas in när flytt av ett sjukhus skall ske för att politiker och sjukhusledning med flera kan ta ett långsiktigt beslut.
Därefter information från lokalförening om kurser och medlemsaktiviteter.
30-tal medlemmar deltog på höstmötet.
Föreningen bjöd på kaffe/te och smörgås.
Tryck på länken nedan så ser ni några bilder från höstmötet
Höstmöte 16 okt 2024 Akademiska.pdf
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vårfest på Ekolnsnäs
Fredagen den 24 maj kl 12.00 - c:a 17.00
Traditionell tipsrunda i det strandnära naturområdet, lotterier, vårlunch med kaffe och kaka, information om föreningens verksamhet, och vi underhölls av spelglada Jernbrukarna från Norduppland.
Årsmöte 2024, Söndagen den 25 februari kl 13
Lokal: Träffpunkten, Storgatan 11, Uppsala. 29 medlemmar deltog på årsmötet. Mötet leddes av Gustaf Lantz som ordförande. Efter sedvanliga årsmötetsförhandlingar bjöd föreningen på smörgåstårta och kaffe o kaka. Några personer från styreslen informerade om kommande program och aktiviteter, som erbjuds våra medlemmar.
Verksamhetsberättelser, årsmötesprotokoll mm finns under fliken till vänster "Om oss, Verksamhetsberätt...." där kan ni även finna våra aktuella stadgar.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Genomförda aktiviter 2023
Jullunch lördagen den 9 december
Årets jullunch avnöjts den 9 december i Träffpunkten Storgatan 11. Drygt 30 medlemmar träffades och vi började med lite glöggmingel, därefter intogs den goda julmaten med efterföljande kaffe/te och kaka. Underhållning stod vi själva för med traditionella julsånger. Tid fanns också för bordsamtal och även information om vår kommande planer och verksamhet. Återigen en mycket trevlig eftermiddag tillsammans.
Höstmöte tisdagen den 24 oktober
Till höstmötet kom 38 medlemmar, och lyssnade på Louise Bagge specialistläkare på Kardiologen Akademiska sjukhuset som föreläste om Förmaksflimmer och Förmaksfladder.
Lite historia: Första korrekta beskrivningen av hjärtat och blodcirkulationen gjordes av engelsmannen William Harvey i början på 1600-talet. En nederlänsk läkare, Dr Willem Eindhoven uppfinner den första EKG apparaten 1901-1903 och 1908 kan man utläsa på EKG-remsan hur hjärtflimmer ser ut.
Louise berättar vidare att symtomen på hjärtflimmer är: Hjärtklappning (ibland attackvis), hög och oregelbunden puls, andnöd, tryck i bröstet, oro och trötthet.
Diagnos sätter läkaren genom bla sjudomshistorien, pulsmätning, läkaren lyssnar på hjärtet och EKG tas.
Det är viktigt att upptäcka hjärtflimmer tidigt då risken för obehandlad sjukdom ökar risken med 5 ggr för stroke och Tia attacker. Det finns även risk för utveckling av hjärtsvikt och en försämrad livskvallitét.
I Sverige har ca 200 000 - 300 000 människor flimmer. Riskfaktor för att utveckla flimmer är bla ålder, genetiskt flest män, etnicitet, rökning, övervikt, sömnapné, högt blodtryck, för lite motion.
Behandling: Det ges rytmreglerande behandling. Elkonvertering eller konvertering med läkemedel, Ablation, Antirytmica.
Louise avslutade sitt mycket bra föredrag med att visa ett par korta filmer om hjärtat.
Höstmötet avslutades sedan med att vi gemensam drack kaffe med smörgås.
Vårfest på Ekolnsnäs Föreningsgård Fredag 12 maj 2023
Vi var närmare 50 medlemmar som träffades och vi började med en tipspromenad i det vackra närområdet invid Ekoln strand. Underhöll gjorde spelglada Jernbrukarna från Tierp. En fantastisk god vårbuffé serverades inkl kaffe/te och kaka.
Lotter såldes med väldigt många trevliga vinster (stort tack till Anders som ordnade detta).
En enkät genomfördes med frångan om ideer på olika aktiviteter, om utflykter fysiska aktiviteter mm, vi erhöll många goda förslag som nu styrelsen kommer att bearbeta
Årsmötet 26 februari 2023 kl 13.00
Efter sedvanliga mötesförhandlingar fick vi en en spännande föreläsning om pacemaker och ICD av Elena Sciaraffia, överläkare på Arytmilab på Akademiska sjukhset.
Elena berättade om den tekniska utvecklingen för hjärtrytmrubbningar från tidiga 1756 fram till nu.
Den första EKG apparaten var klar att användas 1903, vilket Holländaren W Einthoven fick Nobelpriset i medicin för 1924.
Första Pacemakern uppfans av Zoll 1951 i USA. den var då till en början utanpåliggande. Första inopererade pacemakern gjordes på Anders Larsson på Karolinska Sjukhuset 1958 av läkarna Rune Elmqvist och Åke Senning. Morgonen efter operationen var batteriet slut och Arne fick en utanpåliggande pacemaker. Arne avverkade 26 pacemakers under sin livstid och avled 2001. I framtiden ska inte batterier behövas utan energin till pacemakern tas från hjärtat.
Första ICD utvecklades av M Mirowski och M Mower 1980 och väckte i början stort motstånd. ICD var till en början i stora "lådor" som låg i magen (shockbox).
Pacemaker och ICD är nu mycket små och inopereras på patienten invid det ena nyckelbenet, batterierna har fått mycket längre livslängd och en ICD klarar flera "tillslag" innan batteriet behöver bytas.
En mycket intressant föreläsning och vi fick även känna på pacemakers och se hur små de blivit med tiden.