Remissvar: Stärkt stöd till anhöriga. Ett mer ändamålsenligt stöd till barn och vuxna som är anhöriga (SOU 2024:60)
Riksförbundet HjärtLung önskar lämna följande svar på Stärkt stöd till anhöriga. Ett mer ändamålsenligt stöd till barn och vuxna som är anhöriga (SOU 2024:60)
Inledning
Närstående och anhöriga riskerar att drabbas av egen ohälsa, sämre livskvalitet, sämre anknytning till arbetslivet, sämre ekonomi och färre sociala kontakter. Som en följd av den risken ökar också risken för att närstående drar sig undan och isolerar sig för världen för att inte bli överbelastade.
Ett direkt stöd till närstående och anhöriga är därför att betrakta som en god investering, inte bara av ekonomiska skäl utan framförallt av humanitära, vård och omsorgsmässiga skäl där färre närstående och anhöriga med ohälsa minskar belastningen på vården och omsorgen.
Kommentarer
3.8.2 En anhörigkontakt ska erbjudas vissa anhöriga
Utredningens förslag: ”Socialnämnden ska erbjuda en anhörig kontakt till de personer som har ett särskilt behov av stöd och som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller som har en funktionsnedsättning. Anhörigkontakten ska tillgodose den anhöriges behov av individanpassad information och vägledning samt individanpassat stöd med att planera.”
Kommentar:
Riksförbundet HjärtLung tillstyrker utredningens förslag att en anhörigkontakt ska erbjudas anhöriga. Vi anser också och är enig med utredningen att avgränsningen till vilka som ska erbjudas stöd bör utgå från den anhöriges individuella behov, inte från den närståendes sjukdomstillstånd.
3.8.3 Bestämmelsen i socialtjänstlagen om stöd till anhöriga behöver förtydligas
Utredningens förslag: Bestämmelsen om socialnämndens skyldighet att erbjuda stöd till anhöriga i 5 kap. 10 § socialtjänstlagen förtydligas så att det framgår att anhöriga, förutom annat stöd, ska erbjudas information och vägledning.
Kommentar:
Riksförbundet HjärtLung tillstyrker utredningens förslag om att stöd till anhöriga behöver förtydligas i socialtjänstlagen.
3.8.4 Hälso- och sjukvården behöver bli bättre på att ha ett anhörigperspektiv, samt informera och involvera anhöriga
Utredningens bedömning: Hälso- och sjukvårdens verksamheter behöver utveckla riktlinjer, rutiner och arbetssätt för att i ökad utsträckning uppmärksamma, informera och involvera anhöriga. Verksamheterna behöver integrera ett anhörigperspektiv i rikt linjer och i det praktiska arbetet, vilket förutsätter såväl kunskap, resurser som hållbara strukturer.
Kommentar
Riksförbundet HjärtLung tillstyrker utredningens förslag att hälso- och sjukvården behöver utveckla och förstärka anhörigperspektivet, samt informera och involvera närstående.
6.5 Riktat statsbidrag till stödlinjer för anhöriga
Utredningens bedömning: Regeringen bör anslå ytterligare medel till anhörigorganisationer för att de i ökad utsträckning ska kunna besvara frågor och samtal från anhöriga via telefon, chatt eller liknande.
Kommentar:
6.5 Riksförbundet HjärtLung tillstyrker utredningens förslag att ytterligare medel till de befintliga stödverksamheterna bör anslås och att det är viktigt att Funktionsrättsbyrån får ekonomiskt stöd då målgruppen är just personer med funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomar och deras närstående.
6.6 En informationsportal för anhöriga bör inrättas
Utredningens förslag: En nationell informationsportal där anhöriga kan få information och vägledning bör inrättas. Regeringen bör ge lämplig myndighet i uppdrag att i samråd med Sveriges Kommuner och Regioner närmare analysera förutsättningarna för att utforma och förvalta en informationsportal för anhöriga.
Kommentar: Riksförbundet HjärtLung tillstyrker utredningens förslag om En nationell informationsportal där anhöriga kan få information och vägledning bör inrättas. Här är vi eniga med utredningen som föreslår 1177 och Inera som en lämplig värd.